Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj za savjetnika

MOL spreman na prodaju Ine, država traži novog ulagača

Ina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.08.2017.
u 11:57

Najveći će problem biti ne samo naći ozbiljnog ulagača nego i postići fer cijenu za MOL-ov udjel od 49%. MOL navodno traži dvostruko više od onoga što država nudi

Vlada je donijela konačnu odluku o razlazu s MOL-om u Ini. Na sjednici Vlade poduzet je prvi korak – odabrat će se investicijski savjetnik za transakciju mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u domaćoj naftnoj kompaniji. O toj namjeri javno se progovorilo lani, ali navodno je ta tema bila na dnevnom redu i u vrijeme Milanovićeve Vlade. Lani je bio plan da država novac za otkup 49-postotnog MOL-ova udjela nabavi kroz prodaju udjela u HEP-u. Sada se od te kombinacije odustalo. Prodaja udjela u HEP-u načelno je dogovorena, no taj bi novac bio namijenjen za druge svrhe, a ne Inu iako zbog sušne godine i očekivanih lošijih rezultata HEP-a izgleda da će se i s planom prodaje udjela u HEP-u i mogućeg IPO-a pričekati. A jasno je i da otkup MOL-ova udjela također neće biti brzinski.

Nafta će opet poskupjeti

Izabrani savjetnik, ukratko rečeno, trebao bi naći novac za otkup MOL-ova udjela ili istovremeno raditi na pronalasku novog strateškog partnera. Kako doznajemo, državi nikako nije u interesu da zadrži taj paket, nego naći ulagača koji će za razliku od MOL-a imati cilj ulaganja u istraživanje. No, problem je što za sada interesa za MOL-ov udjel nema, a još je veće pitanje koju će cijenu MOL tražiti za svoj udjel. Zna se samo da je MOL spreman na prodaju, što su lani i potvrdili, ali i da žele cijeli paket prodati odjednom. Prije nekoliko godina interes za otkup MOL-ova udjela pokazali su ruski ulagači, no ove godine, od kada je javno obznanjeno da se traži novi ulagač, interes nije iskazao neki veliki ulagač i onaj koji bi bio usmjeren na istraživanje.

Trenutačno zbog niske cijene nafte naftašima istraživanje i nije u fokusu, ali kada cijena poraste, a vjerojatno će to biti uskoro, taj će biznis biti bitan. A Ina za to ima dobru poziciju. Akademik Mirko Zelić podsjeća na naftna polja u Siriji, gdje je Ina dobrodošla i gdje su, štoviše, nedavno odbili Ruse i Kineze, ili u Iranu gdje čekaju Inu, što je i rečeno za nedavnog posjeta naše predsjednice toj zemlji. Zelić smatra i da bi država zbog stručnjaka i potencijala kroz istraživanje trebala zadržati Inu u vlasništvu. A mogući izvor za otkup udjela mogao bi biti novac naših iseljenika jer navodno je i načelni interes za takvo što izrečen. No, tko god da ide u otkup MOL-ova paketa dionica, bit će spreman ponuditi samo fer cijenu. Stručnjaci bliski naftnom biznisu još su lani rekli da Ina vrijedi oko dvije milijarde dolara, a razlog je zaustavljanje modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci, pad rezervi i proizvodnje nafte i plina, broja benzinskih crpki...

Prema tom izračunu, država ne bi bila spremna dati MOL-u više od 900 milijuna dolara. No, kako se je još lani moglo čuti, MOL za svoje dionice traži oko 1,8 milijardi dolara, iznos koji je navodno iznio i tijekom neformalnih pregovora za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Rafinerije ostaju

Godinama se zamjera MOL-u što je malo ulagao u razvoj Ine, a najveći je problem već dulje vrijeme opstanak Rafinerije Sisak. Jučer su se opet oglasili sindikati jer postoje naznake da se opet priprema novi transport nafte iz RN Sisak u RN Rijeka. Sindikat je zatražio, stoji u priopćenju, da se rafinerijskoj preradi pristupi i odlučuje u cjelovitom programu koji uključuje i sisačku i riječku rafineriju, odnosno da ne mogu prihvatiti parcijalna rješenja. Iz Ine su odgovorili da nije bilo namjere transporta iz sisačke rafinerije prema riječkoj rafineriji.

– Inina je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje – rekli su u Ini i dodali da to uključuje odluku vezanu za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijedno oko tri milijarde kuna, ali i dugoročno održivo rješenje za Rafineriju nafte Sisak.

Ključne riječi

Komentara 18

VL
vlada1
12:06 25.08.2017.

Ulagači su uplašeni, ja sm ga ulagal susedi Štefici dok nije rekla da se primilo a ona sam ju još moral dokapitalizirati i rekstrukturirati obadvije familije. Sranje generalno, sad sam podstanar.

DU
Deleted user
12:35 25.08.2017.

Što će nam naftna kompanija bez nafte? Sa zastarjelom tehnologijom u rafinerijama? RH nema novaca za otkup i modernizaciju rafinerija. A sve da ima, recimo uvede krizni porez, porez na ovo i ono, proda dio HEP-a. I eto imamo ponovo INA-u i moderne rafinerije. I što onda? Onda će to, ponovo prodati nekom ispod cijene. Stvarno mislite da država može imati poštenog managera? Sve da se i to desi, a to je isto kao dobitak ne Euro JackPotu, u idućoj iteraciji, bit će neki Jozo. Uvest će u igru svoje firme, pa će lova ići tamo. Već viđeno. Ili stvarno mislite da će netko doći ulagati u istraživanje u RH? Gdje je ovolika cijena rada? Možda i hoće ali će tražiti nešto za uzvrat. Recimo par otoka ili koncesije na vode. Plenkovića ne treba hvatati za riječ. Lupnuo i ostao živ. Bolje i to nego da dira HEP. Vjerojatno je ostao zgrožen time da jedna takva tvrtka kao Mol, buši kako hoće sustav RH. Zato je najbolje neka bude, rekao pa porekao.

DU
Deleted user
12:15 25.08.2017.

Mafijaland, opljackali emigraciju sad traze koga bi mogli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije