Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARKO HORVAT

Vlada je učinila puno, ali može i više

Ministar Darko Horvat
Foto: Marin Tironi/Pixsell
10.12.2019.
u 16:11

Svaki četvrti poduzetnik u Hrvatskoj visinu poreza i doprinosa ocjenjuje kao najveću prepreku poslovanja

Vratite nam sultana, našalili su se poduzetnici uspoređujući nekadašnji osmanski harač od 10 posto s današnjim poreznim opterećenjem te s tradicionalnog božićnog druženja Hrvatske udruge poslodavaca poslali poruku Vladi da bez smanjenja porezne presije nema značajnijeg rasta gospodarstva.

Naime, svaki četvrti poduzetnik u Hrvatskoj upravo visinu poreza i doprinosa ocjenjuje kao najveću prepreku poslovanja, a dodaju da problem predstavljaju i neučinkovitost pravosuđa i javne administracije, kao i novonastali problem s radnom snagom, koji prije tri godine nisu imali

Vladi su dali solidnu dvojku i mršavu trojku pri čemu su pohvalili mjere fiskalne konsolidacije, ali dodijelili ocjenu nedovoljan za mjere zaustavljanja iseljavanja. Većina poduzetnika, njih čak 58 posto misli da će opća gospodarska slika iduće godine biti jednaka ovoj godini, a tek 24 posto poslodavaca vjeruje da će godina biti bolja. Najoptimističniji su građevinari, a proizvođačima nedostaje vjere u bolju poslovnu godinu. 

Jedan od najistaknutijih biznismena u državi Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, koja posluje u dvadeset zemalja, kazao je da je u Hrvatskoj zbog previsokog poreznog klima, teško oploditi novac pa je investitori izbjegavaju te pozvao Vladu da restrukturira državne tvrtke u kojima po njemu ima barem 40 posto viška zaposlenih te da privatizira sve tvrtke osim onih strateških, kao i da mora smanjiti javni sektor i to značajno. Poslodavci se boje da će izborna godina dovesti do političkih ustupaka na štetu biznisa i gospodarstva.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ocijenila je da Vlada nije učinila dovoljno kako bi znatnije unaprijedila uvjete poslovanja te da su promjene presitne.

- Hrvatska se šeće laganim korakom pa se razdaljina između nje i zemalja koje odlučnije provode reforme ne smanjuje jer su drugi u boljoj formi i mogu trčati - kazala je Deranja podsjetivši da je vlada velikodušno nagradila svoje zaposlenike stotinama kuna većim primanjima, dok u privatnom sektoru radnici mogu dobiti samo ono što su zaradili i to onaj dio koji im država ostavi nakon oporezivanja.

Među poslodavcima su povišice javnim sektoru, kazala je, izazvale nevjericu i negodovanje te spoznaju da će zapravo oni financirati narasle apetite javnog sektora pri čemu službenike nitko ne pita koliko rade.

- Zašto su svim vladama oni važniji od zaposlenih u privatnom sektoru? Vjerojatno zato što mi nismo na ulici - zaključila  je Deranja.

Ministar gospodarstva Darko Horvat odgovorio je kako je Vlada učinila puno, ali kako i on misli da se može i više. Kako je rekao, tijekom ove godine stvorene su dobre pretpostavke za bolju 2020. U 2019. po njegovim su se riječima ostvarile Vladine prognoze i obećanja.

Gospodarskim rastom od 3,1 posto u prva tri kvartala po njegovim riječima ne mogu se pohvaliti Njemačka, Italija, Austrija ni Slovenija, a Hrvatska ga je ostvarila. Što se tiče povećanja učiteljskih plaća, rekao je da Vlada od onih kojima je dala "ima pravo nešto i tražiti".

Komentara 3

IC
ICCO
18:38 10.12.2019.

Današnji susret u HUPu više je izgledao kao okupljanje 1na panelu 7 starica od 87 god.starica koje se nadglasavaju o svome doktoru kojim nisu zadovoljne ali su eto još žive, uglavnom otužne jadikovke debeloguzaca konima je uvijek netko drugi krivv da nemaju još više a o efikasnosti i produktivnosti, ni slova na otužnom godišnjem i ktome, božićnom omupljanju. Šaka jada

AN
antonelić
16:44 10.12.2019.

u pravu je min.gosp. glavat.horvat : njemačka , austrija i drugi bi se trebali ugledati na hrvatski bdp ( 3,1 % ) ako se misle i dalje razvijati ... a hrvatska bi se trebala ugledati na albaniju ( 4 % ) i na kosovo ( 4,5 % ) ... samo tako , zahvaljujući min. glav. horvatu stižemo najprosperitetnije zemlje europe , gdje nam je i mjesto ( iza bugarske ali ispred albanije ) ...

MU
Muzakus
23:15 11.12.2019.

Totalna reorganizacija drzave ustav. hr. Horvatove mjere su kao davanje vitaminskih bombona konju na kojem sjede 4 jahaca, te se cudjenje kako ne moze potrcati brze lol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije