Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jaka suradnja

Vitol grupa partner PPD-u u gradnji naftnog i terminala za UNP u Pločama

15.12.2014., Ploce - Svecano otvorenje radova na izgradnji terminala za ukapljeni naftni plin (UNP) u Luci Ploce. Predstavljanje projekta i svecanosti na lokaciji Terminala tekucih tereta u Luci Ploce. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
03.08.2015.
u 23:15

Ulaskom Vitola u biznis otvara se mogućnost za ulazak alžirskog i američkog UNP-a na hrvatsko tržište, ali i susjedna tržišta

Geostrateški položaj Hrvatske ponovno dobiva na važnosti, a ozbiljni "igrači" to su već prepoznali.

Brzorastuća hrvatska tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) za svoje projekte gradnje terminala za ukapljeni naftni plin i terminala za naftne derivate u Pločama procijenjene vrijednosti 125 milijuna eura, osigurala je jakog partnera Vitol grupu, jednog od vodećih svjetskih energetskih trgovaca.

S Vitolovom tvrtkom specijaliziranom za skladištenje i upravljanje terminalima VTTI, u kojoj je suvlasnik vodeća malezijska brodarska kompanija MISC, PPD je potpisao memorandum razumijevanja za razvoj ova dva terminala za skladištenje i pretovar veličine 273 tisuće kubnih metara.

Stabilna nabava

Ta suradnja omogućit će prije svega nabavu naftnih derivata i UNP-a iz različitih izvora.

Dosad se, naime, Hrvatska, kao i zemlje jugoistočne Europe, oslanjala prioritetno na UNP iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, no ovim projektom otvara se mogućnost dobave morskim putem.

Trenutačno je samo jedan terminal UNP-a na našoj strani Jadrana, u Albaniji, i pokriva tamošnje potrebe, dok je na talijanskoj strani samo jedan, i to na krajnjem jugu, u Brindisiju.

Terminali u Pločama, ulaskom Vitola u priču, otvorit će i mogućnost za ulazak alžirskog i američkog UNP-a na hrvatsko tržište, ali i tržišta susjednih zemalja, od Slovenije, BiH, Srbije do Makedonije i Albanije. Ostaje, naravno, otvoren i prostor za dobavu iz Rusije brodovima, no za tržište je projektom u Pločama osigurana stabilna nabava i sigurnost opskrbe, budući da je dosad roba uglavnom nabavljana pravcima preko Ukrajine, što danas ne pruža sigurnost.

Prisutnost američkog i alžirskog UNP-a na tržištu promatra se i kao skok u kvaliteti, budući da je znatno kvalitetniji nego energent koji se trenutačno koristi na regionalnom tržištu.

Osim toga, više izvora znači i veću konkurenciju, što povlači i povoljnije cijene za krajnje potrošače.

U funkciji sredinom 2017.

Službeni dogovor između Vitola i njegove tvrtke VTTI s PPD-om, prema dostupnim informacijama, obuhvaća zajedničko investiranje u terminal, pri čemu je PPD partner koji osigurava sve potrebne dozvole i lokalnu snagu na tržištu, dok je VTTI partner koji ima financijsku snagu, unosi know-how upravljanja terminalom i, pretpostavljamo, preko Vitola osigurava robu koja će kroz to skladište fluktuirati.

PPD je krajem prošle godine potpisao dva potkoncesijska ugovora; za UNP terminal te za terminal tekućih tereta. Već u prosincu započeli su i radovi na terminalu za UNP, koji su vrlo kompleksni, a za koji je potrebno najprije provesti stabilizaciju terena. Taj posao je u tijeku, a procjene su da bi najkasnije za sedam-osam mjeseci mogli okončati te da bi sredinom 2017. terminal za UNP mogao biti u funkciji.

Gradnja terminala za naftne derivate odvijat će se nešto brže, a dovršetak prve faze planiran je za kraj iduće godine.

No, financiranje projekta kojim Luka Ploče dobiva poziciju na globalnoj energetskoj karti ovime je osigurano.

Inače, osim skladišnih kapaciteta, PPD s Lukom Ploče i partnerima realizira i gradnju dviju termoelektrana na biomasu, svaka vrijednosti 20 milijuna eura, a trenutačno se u Luci Ploče realizira i investicija Lučke uprave koju je poduprla Svjetska banka sa 110 milijuna eura za obnovu kapaciteta i transportnu povezanost.

Ploče su tako postale područje na kojem se trenutačno u Hrvatskoj realiziraju najveća ulaganja jer samo spomenuti projekti teški su više od 250 milijuna eura. PPD je osim ovog investicijskog ciklusa proljetos preuzeo i većinski udjel u tvrtki Adria transport (sada PPD Transport), dosad prvom domaćem alternativnom operateru željezničkog prometa, čime se stvara pretpostavka za iskorak tvrtke u sektor logističkog biznisa.

Brzorastuća kompanija

Koliko snažnog partnera u Ploče i Hrvatsku, pa i jugoistočnu Europu dovodi PPD, dovoljno govore i podaci o poslovanju kompanije – u prošloj godini Vitol grupa je ostvarila prihode od 270 milijardi američkih dolara, prevezla 268 milijuna tona sirove nafte i derivata, svaki dan prodaje više od 5 milijuna barela sirovina i derivata, a u svakom trenutku na moru plovi njezinih 200 brodova.

VTTI, koji će svojim iskustvom na 11 terminala na pet kontinenata pomoći u realizaciji pločanskih terminala, također je jedna od brzorastućih kompanija u tom biznisu. U devet godina postojanja već je dosegnula skladišne kapacitete od 8,7 milijuna kubnih metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije