Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD DONIO ODLUKU

Potvrđena pravomoćnost nagodbe vjerovnika, Agrokor više nije Todorićevo vlasništvo

Peruško
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
26.10.2018.
u 19:36

Odbačeno je 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka srpnja

Potvrđena je pravomoćnost nagodbe vjerovnika Agrokora, čime je završen najveći proces trgovačkog prava u Hrvatskoj. Sada i formalno može početi implementacija nagodbe vjerovnika koja uključuje više od 100 tisuća koraka, a kojima se priprema nova kompanijska struktura i ulazak novih vlasnika. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško zahvalio je svim vjerovnicima, Vladi i kupcima Agrokorovim proizvoda te istaknuo da su u izvanrednoj upravi zadovoljni.

– Fokusirat ćemo se na dizanje profitabilnosti, naročito u grupama maloprodaja, proizvodnja hrane i poljoprivreda. Budućnost kompanije je da očisti portfelj i da se bavi tim djelatnostima – kazao je Peruško.

Njegova zamjenica Irena Weber istaknula je da je odluka VTS-a potvrda iskrenog uvjerenja “da radimo zakonito i ispravno”. Objasnila je da u fazi implementacije treba na zrcalna društva prenijeti oko 4900 nekretnina, 11 tisuća licenci, 880 žigova i tisuće ugovora o radu. Pilot-kompanije bit će Konzum i Ledo, a na projektu će raditi 500 ljudi. Peruško je najavio kako mu za taj posao treba najmanje šest mjeseci pa izvanredna uprava mandat trebala završiti do travnja.

Pogledajte izjavu Ivice Todorića nakon odluke o izručenju:

Visoki trgovački sud odbacio je ili proglasio neosnovanim 87 žalbi vjerovnika. Istaknuo je da je privremeno vjerovničko vijeće imalo pravo donositi odluke i pripremati nagodbu do kraja, a žalbe na neravnopravan položaj dijela vjerovnika ocijenio je kao žalbene razloge koji su bez utjecaja na zakonitost rješenja. Viša instanca tako je dala za pravo svim odlukama sutkinje Nevenke Siladi Rstić, koja je vodila predmet od početka do kraja. Očekuje se da će dio nezadovoljnih vjerovnika, među kojima su Adris Grupa, Addiko bank, Raiffeisen banka, TDR, Tele 2 ili pak Medika, koristiti daljnja pravna sredstva.

– Legalisti smo. Poštovat ćemo odluku suda. Ovo je pravni izazov zanimljiv ponajboljim pravnim stručnjacima. Prepustit ćemo ga njima – komentirali su u Adris Grupi.

Ivica Todorić više ni formalno nije vlasnik Agrokora već su to u najvećem dijelu Sberbank, VTB bank i domaće banke i dobavljači.

– Donesena je odluka pod pritiskom politike i protiv je nacionalnih interesa. Nekako je indikativan i tajming, zar ne? Ovo je najveća pljačka u povijesti Hrvatske! Dugoročne posljedice bit će katastrofalne – napisao je Todorić na Twitteru.

Nagodbom je rezerviran paket od 25% udjela u Agrokoru za vlasnike obveznica, među kojima najveći utjecaj ima Knighthead Capital, ali oni imovinu neće moći konzumirati dok na sudu ne dokaže osporene tražbine. Od siječnja se kamate za roll-up aranžman penju na 10% pa izvanredna uprava mora refinancirati to milijardu eura teško zaduženje, kao i izbjeći 70 milijuna kuna naknade koju mora isplatiti kreditorima aranžmana.

Pogledajte video Kulmerovih dvora

Komentara 49

KO
koraknaprijed
15:19 26.10.2018.

Jos jedan teski udarac za neprihatelje Hrvatske, ne ide im bas nesto i zadnje vrijeme.

Avatar puky
puky
15:25 26.10.2018.

Stoka sitnog zuba na aparatima ..... 😆😆😆😆

BA
barbaizamerike
15:22 26.10.2018.

Todoric Sanader Vidosevic i mnogi drugi sve rukopis KOSa opljackati i osiromasiti HR i novce vani prebaciti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije