Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beskontaktno plaća 9 od 10 ispitanika

Više od 50 posto građana planira ljetovanje na Jadranu, mada ih trećina nije sigurna da će ga uspjeti realizirati

Dubrovnik: Plaža Banje još uvijek puna kupača
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
13.05.2020.
u 11:44

Zbog pandemije više se online kupuju hrana i igrice, a plaćanje računa m-bankingom preteklo je e-banking

Pandemija koronavirusa utjecala je, logično, na smanjenje broja onih koji planiraju ljetovanje na Jadranu, što je pokazalo i istraživanje kartičarske kuće MasterCard o planovima online plaćanja njihovih korisnika. Samo 23 posto ispitanika ozbiljno planira ljetovanje u domovini, što je za čak 33 posto manje nego lani, no još gotovo trećina ispitanika (31 posto) planira ljetovanje, ali nisu sigurni hoće li ga uspjeti i realizirati. Ukupno je to više od 50 posto (54 posto) građana koji, sudeći po uzorku od 1046 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, kane ljetovati na Jadranu. One koji to ne planiraju, uglavnom sprečava financijska nesigurnost (30 posto), 25 posto ih već živi u priobalju, a 28 posto muči pandemija; bilo da ne vjeruju u njen završetak do početka ljeta (17 posto) ili nastoje smanjiti rizik od zaraze (11 posto).

Porasla je zato online kupnja prehrambenih, softverskih i „gaming“ proizvoda, a čak devet od deset korisnika kartica plaća beskontaktno. Na prvom je mjestu po prodaji odjeća (65 posto), a slijede potrošačka elektronika (55 posto) i kućanske potrepštine (49 posto).

Povećalo se i zadovoljstvo digitalizacijom u zemlji, sa 82 posto u studenom na 85 posto, no 70 posto ispitanika želi više inovacija i digitalnih usluga u zdravstvu, 54 posto u javnoj upravi, 50 posto u obrazovanju te 27 posto u sudstvu. Preko mobitela ih online kupuje 81 posto, mailom 80 posto, a gotovo jednak postotak (79 posto) i preko društvenih mreža te internetskih tražilica (77 posto).

Redovno istraživanje MasterIndex pokazalo je i da gotovo tri četvrtine (71 posto) korisnika kartica provjerava stanje svog računa i kartične troškove preko mobitela. Gotovo jednak broj (67 posto) plaća SMS-om, dok 59 posto koristi mobilno bankarstvo. U manjoj mjeri se plaća putem usluga teleoperatera (26 posto) te m-novčanikom (devet posto). Korisnici u prosjeku imaju tri kartice, jednako kao i lani.

Čak ih 90 posto barem povremeno koristi za online kupnju, no učestalost korištenja kartica pri online kupnji smanjila se za sedam posto na mjesečnoj razini. Najčešće se plaća debitnim karticama (34 posto), a slijede kreditne kartice (21 posto) i PayPal (21 posto). Internetsko bankarstvo više nije najčešći način plaćanja računa – to je sada mobilno bankarstvo sa 51 posto korisnika u odnosu na 42 posto korisnika e-

bankarstva. Porast korištenja mobilnog bankarstva u ovu svrhu iznosi 12 posto u odnosu na prošlu godinu, ali čak 16 posto ispitanika račune još uvijek plaća isključivo u poslovnicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije