Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Više novca za sve koji su prisiljeni raditi skraćeno

Angela Merkel
Foto: BERND VON JUTRCZENKA/dpa/DPA/PIXSELL
1/2
15.08.2019.
u 08:41

Novi se zakon osim prevencije ekonomske krize bavi i zaštitom radnika zbog tehnoloških promjena koje, prema nekim analizama, ugrožavaju svako četvrto radno mjesto

Njemački socijaldemokratski ministar rada Hubertus Heil pripremio je prijedlog novog zakona o radu kojim će se zaštititi radnici i kompanije od usporenja ekonomije.

– Želimo biti pripremljeni i ako se to usporavanje pretvori u krizu – rekao je Heil. Taj novi “Zakon o radu za sutra” (Arbeit von morgen Gesetz), kako je nazvan, regulira dodatnu naobrazbu, odnosno lakše prekvalifikacije kao i više novca za radnike koji su na skraćenom radnom vremenu, naveo je Heil.

Naučili lekciju u recesiji

Institut skraćenog radnog vremena pomogao je Njemačkoj da prebrodi krizu 2008. i 2009.Za razliku od drugih država, u Njemačkoj su se masovni otkazi izbjegavali na taj način.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Heil je jako oprezan jer je njemačko gospodarstvo do sada ostalo otporno na usporavanje. Ali, veliki broj njemačkih kompanija ima problema s pronalaženjem kadra pa je tako u drugom tromjesečju bilo još 1,39 milijuna slobodnih radnih mjesta.

Predložena reforma dočekana je s odobravanjem kod sindikata pa je tako vodstvo najvećeg među njima, IG Metalla, mišljenja kako promjene treba što prije implementirati.

– Pozdravljam činjenicu da je ministar rada prihvatio temeljni prijedlog IG Metalla da se u zakon o radu implementiraju skraćeno radno vrijeme i prekvalifikacija – rekao je šef tog velikog sindikata Jörg Hofmann.

Slažu se i poslodavci

Gotovo nevjerojatno, ali s prijedlogom novog zakona složila se i udruga njemačkih poslodavaca u metalskoj i strojarskoj industriji.

– Ako ministar rada osigura uvjete da se institut skraćenog radnog vremena primijeni odmah ako nastupi kriza, onda su ove mjere i više nego dobrodošle – rekao je čelnik te udruge Oliver Zander.

Ipak, upozorenje je stiglo od nacionalne udruge njemačkih poslodavaca koji smatraju kako jedino kompanije mogu odlučivati kada je potrebno radnike slati na prekvalifikaciju. Novi se zakon o radu osim prevencije ekonomske krize bavi i zaštitom radnika zbog tehnoloških promjena. Prema nekim procjenama, u Njemačkoj bi zbog digitalizacije i robotizacije moglo biti ugroženo svako četvrto radno mjesto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije