Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLJEDEĆA GENERACIJA

Vipnet predvodi primjenu 5G mreže

Vipnet
15.02.2018.
u 11:35

Vipnet je objavio i godišnje poslovne rezultate

Pomoću virtualne stvarnosti Vipnet je jučer demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već sada implementirane u Vip mreži.
U fiksnom segmentu pokazane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji, tvrde u Vipnetu.


- Pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njenom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija – izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta.

Hrvatska kasni

Za uspješnu implementaciju 5G mreže, rekao je, potrebna je i strateška potpora koja se oslanja se na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora kao što su izgradnja transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta. Sredstva za taj projekt osigurana su od strane EU, ali Hrvatska kasni s implementacijom.


Vipnet je objavio i godišnje poslovne rezultate. Prošla je godina za Vipnet bila godina rasta, ostvareni su prihodi od 434,9 milijuna eura, što je 2,6 posto više u usporedbi s 2016. Porast prihoda, na koji utječe i mobilni i fiksni segment, potaknut je većim brojem mobilnih korisnika za 1,7 posto, povećanjem penetracije za 3,2 posto, porast mjesečne potrošnje po korisniku ARPU-a za 0,6 posto i ARPL-a za 19,4 posto. Sve to dovelo je do povećanja udjela u tržištu za 0,5 posto.

Prilika koja se ne propušta

Uslijed povećanja prihoda, EBITDA je porasla za 9,6 posto i iznosi 108 milijuna eura. U 2017. Vipnet je ukupno investirao 84,7 milijuna eura što je 4,6 posto više nego u 2016. Vipnetova optička infrastruktura trenutno doseže više od 470 tisuća kućanstava pri čemu cjelokupna mreža nudi brzine iznad 100Mbit/s.

– Godinu smo završili s velikim postignućem u segmentu premium sportskog sadržaja osiguravajući prava na prijenose utakmica UEFA Lige prvaka. Kombiniranjem mobilnih i fiksnih tehnologija, Vipnet pokriva sva kućanstva u Hrvatskoj s tehnologijama koje su u skladu sa zahtjevima Digitalne agende 2025 i omogućavaju brzine iznad 100Mbit/s. Nažalost, unatoč Vipnetovim naporima i doprinosu izgradnji optičkih mreža, Hrvatska i dalje zaostaje za EU. Zbog toga Hrvatska ne smije propustiti priliku za korištenje sredstava iz ONP-a za izgradnju optičkih mreža s minimalnom brzinom 100Mbit/s. Izgradnja nove infrastrukture snažno bi potaknula stvaranje jednakih mogućnosti za razvoj svih dijelova Hrvatske značajno smanjujući jaz između urbanih i ruralnih krajeva – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta. 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
matK.O.
13:26 15.02.2018.

a infrastruktura ne zadovoljava 2G.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije