Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka telekoma

Vipnet pokazao 5G rekordne brzine

Tomislav Makar,
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
12.07.2018.
u 06:55

Kako su priopćili iz Vipnta, jučer su demonstrirane prve 5G bazne postaje i korisnički terminali s brzinama od 20 Gbit/s. Što je, tvrde, rekord

Vipnet je jučer priredio demonstraciju 5G tehnologije i tom prilikom, kako tvrde u priopćenju, prvi je put pokazana potpuno funkcionalna 5G radio oprema pomoću koje je ostvarena brzina prijenosa podataka veća od 20 Gbit/s. 
Na demonstraciji su prikazana i četiri primjera primjene 5G tehnologije u praksi.

Napredno pokrivanje signalom posebice se odnosi na uvjete na moru gdje ne postoji gusti sklop baznih stanica. Potom tu je primjena u medicini, 5G tehnologija na ovom primjeru donosi mogućnost izvođenja operacije uz udaljenu kontrolu robota kroz VR tehnologiju, ali i još važnije, uz korištene posebne robotske ruke liječnici i studenti imaju mogućnost primiti povratni osjet dodira kroz tehnologiju čime se osigurava potpuno autentično iskustvo operacije. Autonomna vozila, bežični VR gamin, 360 video streaming s bilo koje udaljene lokacije, samo su još neke primjene 5G tehnologije. 


– Vipnet je u svakom kvartalu demonstrirao svoja dostignuća u implementaciji 5G tehnologije. S velikim ponosom odradili smo i ovu demonstraciju u kojoj smo postigli brzinu veću od čak 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Hrvatskoj. Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti omogućit će gigabitne brzine u cijeloj Hrvatskoj što su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost – ističe u priopćenju Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta.

Podsjetimo, prije dva dana HT je objavio u svom priopćenju, kako su implementirali 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima, što će demonstrirati u petak. Utrka za primat u 5G dostignućima, zasigurno je napeta za telekome, ali društvo od nje samo može koristi. Stoga – samo naprijed!

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Tomislav Makar,
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije