Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENE I PODUZETNIŠTVO

Violeta Colić: Napredak treba ubrzati

Violeta Colić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.12.2018.
u 11:52

Večernji list i časopis Zaposlena pokrenuli su novi projekt

U projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” koji su pokrenuli časopis Zaposlena i Večernji list sudjelovat će i Violeta Colić, direktorica te partnerica u Komunikacijskom uredu Colić, Laco i partneri.

Profesionalnu karijeru započela je još za vrijeme studija na PMF-u radeći honorarno novinarski, a potom i urednički posao u informativnoj redakciji tada novopokrenutog Obiteljskog radija, da bi pisanje o gospodarstvu nastavila u Novom listu. No, medijsko iskustvo utjecalo je na njenu odluku da se, s diplomom inženjerke matematike, profesionalno nastavi baviti komunikacijama i odnosima s javnošću, pa je dobila posao direktorice ureda za odnose s javnošću u Agrokoru, gdje je provela četiri godine. Karijeru je nastavila razvijati u agencijom sektoru provevši desetak godina u upravljačkom timu Premise.

Neravnotežu treba mijenjati

– Konačno, 2014., s Kristinom Laco, osnovala sam Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri koji se zahvaljujući našem bogatom iskustvu odmah pozicionirao kao jedna od vodećih agencija za strateški komunikacijski menadžment. Radimo s nizom organizacija i kompanija koje su vodeće u svojim tržišnim kategorijama, pomažući im u upravljanju reputacijom i ostvarenju poslovnih ciljeva, pravodobnom prepoznavanju i prevenciji ili pak prevladavanju kriza – kazala nam je o svom profesionalnom putu Violeta Colić, a onda iznijela svoja razmišljanja na temu – ženskog mentoriranja, započevši najprije s tvrdnjom da su mentoriranje i podrška iskusnijih kolega vrijedni svakome, na svim razinama i u svim fazama karijere, ali da kod nas općenito manjka kvalitetnog i sustavnog mentoriranja.

– Ženama koje imaju poslovne ambicije te žele napredovati u karijeri ili se upustiti u vlastiti posao mentorska podrška i iskustvo može bitno olakšati svladavanje prepreka na koje svi neminovno nailazimo i olakšati profesionalni razvoj. Mentorstvo je ženama vrlo važno i zbog umrežavanju u kojem su žene slabije jer je poslovni svijet još dominantno muški, osobito na višim upravljačkim razinama, a povezanost i kontakti su važni za uspjeh u poslu. Stoga su žene sve više svjesne da se moraju međusobno podržavati i pomagati. To je nužno da bi se sadašnja neravnoteža promijenila. Međutim, nije dovoljno da se podržavamo samo mi žene međusobno jer na ključnim su pozicijama i dalje muškarci. Oni velikim dijelom još nisu svjesni neravnoteže. Promjene će se ubrzati tek kada se veći broj muškaraca angažira oko toga da žene dobiju i stvarnu, a ne samo nominalno jednaku šansu u poslovnom svijetu – ustvrdila je V. Colić.

Bez favoriziranja

U svojoj karijere, kaže, nije imala formalnog mentora ili mentoricu, ali je imala priliku surađivati s velikim brojem uspješnih menadžera i poduzetnika, i muškaraca i žena, i od svakoga je nastojala nešto naučiti. Ona pak, ističe, uvijek nesebično dijeli znanje i iskustvo s mlađim kolegama, među kojima je do sada bilo puno više žena jer je takva situacija u toj industriji. A to čini misleći da je razvoj mlađih kolega jedna od ključnih zadaća svakog menadžera i lidera. Usto, i veliko je zadovoljstvo vidjeti uspješne karijere suradnika kojima ste pomogli kao mentor. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na pitanje što su odlike dobrih mentorica te tko je više kriv što muškarci još uvijek u najvećem broju zauzimaju vodeće pozicije u svim sektorima, i za iste su poslove bolje plaćeni od žena, muškarci ili same žene, uzvraća:

– Odlike dobrih mentorica su: nesebičnost, empatičnost, strpljenje, otvorenost i dobre komunikacijske vještine, uključujući sposobnost slušanja. Mentorstvo je dvosmjerna ulica. U tom odnosu i osoba koja je mentor može itekako profitirati. Kroz blisku suradnju s mlađim ljudima i ja također učim i iz tih odnosa dobivam novu inspiraciju. Što se tiče drugog pitanja, muškarci su ti koji su dominantno na pozicijama na kojima se donose odluke pa je krivnja ipak na njima. Žene su dugo godina u povijesti bile bez prava glasa, nisu imale pristup obrazovanju niti su imale pravo raditi. Od tih pozicija prošle smo dalek put, ali još ne možemo govoriti o punoj ravnopravnosti u praksi. Iako je napredak konstantan, relativno je spor i treba ga ubrzati.

Violeta Colić mišljenja je da bi žene trebale dobivati više prilika da preuzmu upravljanje, a ne samo onda kada se dogodi kriza, dok bi uspješne žene trebale biti podrška drugim ženama, pri čemu ih ne trebaju favorizirati već samo pomoći da dobiju jednaku šansu.

>> Pogledajte što sve morate znati o smanjenju PDV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije