Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI STRATEŠKI SMJER

Vindiji u fokusu zelena energija i inovativni proizvodi

Varaždin: Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
31.08.2022.
u 13:58

U novom ciklusu povećanja plaća uoči ljeta, Grupa Vindija godišnje će izdvojiti dodatnih 28 mil. kn

Unatoč brojnim izazovima i previranjima na tržištima, prije svega poskupljenjima sirovina i energenata, Grupa Vindija ostvarila je rast konsolidiranog prihoda od 9,5% u 2021., a zadržavanjem fokusa na tehnološkim iskoracima i usavršavanjem proizvoda očuvana je profitabilnost i u prvih šest mjeseci ove godine, priopćeno je s glavne skupštine jedne od vodećih domaćih prehrambenih kompanija te je najavljen strateški smjer daljnjeg razvoja kompanije u kojem će važnu ulogu imati i novi predsjednik Nadzornog odbora Zvonimir Buterin.

Izvoz 25% prodaje

Imenovanjem Buterina na mjesto predsjednika NO-a, Vindija dodatnu pažnju usmjerava na buduće investicije, pri čemu, tvrdi se, računa na njegovu stručnost. Buterin je, podsjetimo, partner u odvjetničkom društvu Buterin&parteri gdje pruža pravnu podršku domaćim i stranim tvrtkama u svim fazama investicijskih projekata, od osiguranja financiranja, pregovaranja i izrade projektne dokumentacije, sve do konačne realizacije investicije te pružanja daljnje pravne podrške pregovaranju i izradi ugovora koje investicijsko društvo koristi u poslovanju.

Nakon odličnih lanjskih rezultata s konsolidiranim prihodom od 3,5 milijardi kuna te EBITDA od oko 185 milijuna, što je 3% više nego u 2020., uz zadržavanje sličnih marži, grupacija s oko 4200 zaposlenih u prvom je polugodištu, tvrdi se, zabilježila rast u svim segmentima. Povoljniji epidemiološki uvjeti, koji su se izravno odrazili i na uspješniju turističku sezonu u prošloj godini, doveli su i do povećanja plasiranih količina proizvoda, dok je izvoz s visokom stopom rasta jedan od ključnih zamašnjaka i čini 25% ukupne prodaje roba.

Planovi i točne projekcije za investicije i ulaganja još su u pripremi i procesu finalizacije pa u Vindiji ne mogu zasad govoriti o iznosima. No nakon završetka potkraj lanjske godine faze kapitalnih ulaganja u tvornički kompleks Vindija – Vivis vrijedne više od 24 milijuna eura, prioritet daljnjih investicijskih projekata jačanje je asortimana inovativnih, tehnološki zahtjevnih, a nutritivno vrijednih proizvoda, povezanih s trendovima zdrave prehrane, uz poseban naglasak na aspekte održivog razvoja i načela društveno odgovornog poslovanja.

Plaće rastu

– Motivirani pozitivnim pokazateljima, nastavljamo s ulaganjima i razvojem održivog poslovanja, a u fokusu ostaju ulaganja u strateške ekološke projekte u obliku zelene energije te zaštite okoliša i procesne modernizacije, ali i u ostale promjene s ciljem smanjenja kompleksnosti, kao što su delisting Koke i pripajanje Latice i Novog Domila Vindiji. Uz sve to, na prvom mjestu ostaju i dalje zaposlenici koji su uvelike zaslužni za lidersku poziciju na tržištu – rekao je predsjednik uprave Vindije Nenad Klepač.

Tako su u rujnu prošle godine povećane plaće svim zaposlenicama i zaposlenicima tvrtki Koka i Vindija, a prvim danom 2022. i tvrtki Latica, Novi Domil, ViR1898, Vindon te Vindija trgovina, što je na godišnjoj razini iznosilo ukupno 28,3 milijuna kuna. Novi ciklus povećanja plaća uslijedio je prije ljeta 2022., za što će Grupa godišnje izdvojiti dodatnih 28 milijuna kuna.

Prema izvještaju sa skupštine, stabilnost se očituje i u činjenici da je Grupa Vindija smanjila broj poslovnih banaka i promijenila strukturu kredita tako da je kratkoročne kredite u 90% zamijenila dugoročnima.

Preuzeli kooperante riječke Tonke

Nakon gašenja mljekare Tonka u sastavu PIK-a Rijeka, Vindija je u svibnju preuzela otkup mlijeka od stotinjak farmera na području Ličko-senjske županije. Od njih će godišnje otkupljivati 1,5 milijuna litara kako bi se i dalje poticala domaća mljekarska proizvodnja i očuvao stočni fond na tom ruralnom području.

- Nadamo se da će taj dogovor motivirati proizvođače i da povećatju broj grla i količine mlijeka - rekao je čelnik uprave Vindije Nenad Klepač. Nedavnom investicijom od oko 1,5 mil. kuna bez PDV-a obnovljen je i vozni park Vindije s ukupno 25 distributivnih vozila.

VIDEO: Proglašena prirodna nepogoda zbog suše u Međimurskoj županiji, šteta 150 milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije