Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan financijskih institucija

Viceguverner Odak očitao bukvicu bankarima

Damir Odak
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/8
13.10.2017.
u 08:50

Nadam se da će banke pokazati veću živahnost u rješavanju loših kredita jer o tome ovisi i rast gospodarstva, rekao je Odak

Dok je lajtmotiv Dana hrvatskih financijskih institucija koje organizira HGK lani bila najava porezne reforme, jučer su u fokusu bili loši krediti i njihov utjecaj na gospodarski rast. Viceguverner HNB-a Damir Odak ustvrdio je u raspravi o gospodarskim trendovima i kvaliteti plasmana da, iako po bruto poziciji imamo jednu od najvećih stopa neprihodujućih kredita u EU, prosječna adekvatnost kapitala od 23% jamči da banke mogu ispuniti sve regulatorne zahtjeve.

– No, ako više ne predstavljaju bitan teret na razini bankarstva, ne znači da ne predstavljaju teret na razini gospodarstva. Nadam se da će banke pokazati malo veću živahnost da pomognu rješavanju loših kredita jer o tome ne ovisi samo njihova zarada, nego i rast gospodarstva. I konačno, banke mogu zaraditi samo onoliko koliko im gospodarstvo može platiti – istaknuo je Odak i dodao da im trenutačni višak kapitala omogućava generiranje 700 milijuna do milijardu kuna novih kredita građanima i poduzećima.

– Razina likvidnosti u bankama na razini je 7% BDP-a. Znači – što god da plasiraju bolje je od ovog što rade – poručio je supervizor, ali i poentirao da zbog velikog troška kamate kreditni rast može biti i faktor usporavanja rasta gospodarstva. – Stopa rasta od 3% posto uz stagnaciju kreditnog portfelja čini mi se kao bolji ishod nego uz stopu rasta kreditnog portfelja od 10% – kaže viceguverner.

Hrvoje Stojić, voditelj ekonomskih istraživanja Addiko banke, požalio se na plitko tržište otkupa loših kredita u koje je, smatra, potrebno uključiti i nebankarske financijske institucije; private equityje, fondove rizičnog kapitala, osiguravatelje i poboljšati stanje u pravosuđu. No, na njegovu ideju o formiranju neke vrste javnog sustava za rješavanje neprihodujućih kredita banaka koja bi poslužila u eventualnoj krizi, viceguverner je bio rezolutan: – U ovom trenu ne vidim nikakva razloga da se ikakva javna sredstva izdvoje za to!

 

 

Komentara 1

Avatar Anemični guzonja
Anemični guzonja
14:31 13.10.2017.

Čudne izjave od Čudnoga čovjeka..Gdje živi taj gospodin, u kojoj državi? D li Čudnoga treba čitati da se banke trebaju rješavati loših plasmana a one to neće..? Bankama treba crtati što one trebaju raditi..? Ali možda Čudni misli da bankamaa ne trba crtati, nego im treba kao u dobrom starom socijalzmu narediti kako da rade i što trebaju raditi...Na fin način mu to kaže i Hrvoje Stojić, tržište je plitko, ne ide to baš po dekretima. Ali kadije te tuži, kadija ti sudi. PS: toplo molim Savjet HNB-a da g. Čudnom odobori povećanje plaće i pojačaju mu se devizne dnevnice na 180 dana u godini kao i njegovom šefu tako da ode do dućana i kupi si pjenu za brijanje, britvicu, losion..pa da malo za promjenu brije po sebi. Aujedno se i malo se uljudi prije slikanja po novinama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije