Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled tjedna

Većina fondova u minusu, dobitnik PBZ Bond

fondovi
DPA/PIXELL
15.12.2014.
u 18:28

Tri od ukupno devet obvezničkih fondova bilježe pozitivni tjedni rezultat

Protekli tjedan je od 74 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, njih 23 poraslo, nijedan nije porastao za više od jedan posto. Ukupno je 51 fond tjedan završio u crvenom, od toga čak 40 fondova bilježi pad veći od jedan posto. Nakon sedam tjedana rasta proteklog tjedna prevladali su fondovi s negativnim tjednim rezultatom. Najmanje su pali fondovi orijentirani na Zagrebačku burzu. Sumarno su u zadnjih 38 tjedana fondovi zabilježili samo četiri negativna tjedna. Deset fondova s najvećim tjednim rastom predvode dva obveznička a slijede novčani fondovi. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +0,11 do -8,70 posto, piše portal hrportfolio.hr

Sva 32 dionička fonda u proteklom tjednu bilježe pad. Najmanji pad zabilježio je fond A1 koji je u tjedan dana ostvario minus od -0,60 posto. Fond A1 ima cijeli portfelj investiran u Hrvatskoj. U portfelju su najzastupljeniji financijski sektor s udjelom od 37 posto, slijede prehrambena industrija (22%) te turizam i hotelijerstvo s 17 postotnim udjelom. Na ljestvici najmanjih padova slijede indeksni fondovi OTP indeksni s padom od -1,05 posto i CROBEX10 (-1,26%). Dioničke fondove koji bilježe najveći pad predvodi KD Energija (-8,70%), čiji je pad posljedica pada cijene nafte čija se cijena danas stabilizirala na razini od 62 dolara, a prije pola godine je cijena bila na 115 dolara za barel. Značajan pad bilježe još ZB BRIC+ (-7,34%) i Ilirika BRIC (-7,12%).

Svi mješoviti fondovi u proteklom su tjednu zabilježili pad cijene. Najmanji pad bilježi Agram Trust (-0,04%) a slijede najmlađi mješoviti fond PBZ Conservative 10 koji pao za 0,08 posto i Allianz Portfolio (-0,53%). U grupi mješovitih fondova palo je ukupno jedanaest fondova, najviše KD Balanced i HI-balanced koji su u tjedan dana na vrijednosti izgubili 2,54 posto a slijedi PBZ Global fond (-2,50%).

Tri od ukupno devet obvezničkih fondova bilježe pozitivni tjedni rezultat. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,11 do -2,39 posto. Najveći rast bilježi PBZ Bond fond (+0,11%) koji je postao i dobitnik tjedna među svim fondovima. a slijedi HI-conservative s rastom od 0,05 posto. Najveći pad od čak 2,39 posto bilježi NETA Emerging Bond a slijedi Erste Adriatic Bond (-0,46%).

Svih dvadeset novčanih fondova je tjedan završilo u plusu, porasli su u rasponu od 0,01 do 0,04 posto. Među njima je najuspješniji bio kunski novčani fond Allianz Cash (+0,04%) a najuspješniji eurski novčani bio je  Agram Euro Cash također s rastom od 0,04 posto. Promatramo li prinose od početka godine, na vrhu ljestvice i dalje se nalaze fondovi Capital Two s prinosom od 26,16 posto i KD Victoria (+24,98%) te FIMA Equity (+23,08%). Mješovite fondove predvodi Allianz Portfolio s rastom od 17,72 posto a slijedi ICF Balanced (+12,28%). Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su rasli PBZ Bond fond s prinosom od 8,71 posto i HPB Obveznički koji je ostvario prinos od 8,20 posto. Kod eurskih novčanih fondova najveći prinos bilježi Agram Euro Cash (+2,62%) dok je među kunskim novčanim najveći prinos ostvario Locusta Cash (+2,27%).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci trinaest fondova je ostvarilo prinos veći od deset posto dok su ukupno 33 fonda porasla preko pet posto. Dionički fondovi s najvećim prinosima u promatranom razdoblju su Capital Two (+29,03%) i FIMA Equity (+27,24%). Najuspješnije mješovite fondove predvodi Allianz Portfolio (+19,08%) a slijedi ICF Balanced (+14,10%). Kod obvezničkih fondova najveći prinos u zadnjih 12 mjeseci ostvario je fond PBZ Bond fond koji je rastao za 8,52 posto a slijedi HPB Obveznički (+8,17%). Eurske novčane fondove predvodi Agram Euro Cash s prinosom od 2,73 posto a kunske novčane fondove predvodi NETA MultiCash s rastom od +2,39 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije