Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam kategorija

Večernjakova Ruža prije 25 godina bila je prva domaća medijska nagrada

Svečana dodjela Večernjakove ruže, medijskih nagrada za 2017. Drago Diklić, Nina Badrić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/7
31.12.2018.
u 08:49

U povijesti Ruže dodijelili smo i milenijsku Ružu u kojoj smo napravili rezime 20. stoljeća

Kako volimo reći, Večernjakova ruža slavno se rascvala davne 1994. godine kada se na medijskoj sceni pokazala potreba za nagradom u kojoj najbolje iz struke nominiraju kolege, a o konačnom izboru odlučuju čitatelji Večernjeg lista.

Od tada do danas kriterij pri odabiru nominiranih ono je što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo značajno za najširu javnost, a njihovo ukupno djelovanje mora biti kvalitetno i originalno u svom području. Oni moraju biti primjer drugima i poticaj za kvalitetan rad i stvaralaštvo u području glazbe, filma, radijskih i televizijskih emisija, a nagrada se dodjeljuje u sedam kategorija.

U povijesti Ruže dodijelili smo i onu milenijsku, u kojoj smo napravili rezime 20. stoljeća i u kojoj su naši čitatelji izabrali najbolje kreativce čija su djela preživjela sud vremena. Te 2000. godine Ružom su se okitili Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Ana Karić, Boris Dvornik, Helga Vlahović i Oliver Mlakar i Prljavo kazalište kao grupa koja je svojim pjesmama obilježila stoljeće od kojeg smo se oprostili.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list i Reuters/Pixsell

Štoviše, njihova pjesma “Mojoj majci”, koju i danas zovemo “Ruža hrvatska”, stekla je titulu pjesme 20. stoljeća. Najboljim filmom 20. stoljeća proglašeno je legendarno djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, a u kategoriji TV serije pobijedili su “Gruntovčani”. Nakon stanke u dodjeli nagrade koja je nastupila 2005., s prvim danima proljeća 2014. Večernjakova ruža vratila se u velikom stilu.

Hollywoodske zvijezde Halle Berry i Goran Višnjić obilježile su tadašnju svečanost u HNK Zagreb javljanjem uživo sa seta serije iz Los Angelesa. I nemamo namjeru stati. Godine 2019. godine slavi se 25. godina od Ružina rođenja, a ona postaje sve glamuroznija, snažnija i važnija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije