Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA

Važna strateška pozicija Hrvatske za EU energetiku

Konferencija
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
15.11.2014.
u 13:26

Europska unija uvozi 53 posto svoje ukupne energije, a najozbiljnija situacija je s naftom koje se uvozi 90 posto

Europska unija je uvelike ovisna o uvozu energenata te je nužno u narednom razdoblju napraviti strategije koje će umanjiti ovisnost o jednom dobavljaču, Rusiji, a čemu mora doprinjeti i Hrvatska kao sastavni dio EU-a, zaključak je konferencije “Osiguravanje uvoza osnovnih energetskih proizvoda u EU: nove mogućnosti ili prijetnje?” koju je Skupina poslodavaca Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EU-ov pandan našem Gospodarsko-socijalnom vijeću), održala u petak u Zagrebu.

- Euorpska unija uvozi 53 posto svoje ukupne energije, a najozbiljnija situacija je s naftom koje se uvozi 90 posto i plinom kojeg Europa treba kupiti 42 posto.

Ovisnost o Rusiji

I dok se nafta može dobaviti iz više izvora, po pitanju plina smo uveliki ovisni o Rusiji, a to se mora promijeniti, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na otvaranju konferencije. Vrdoljak je upozorio da energetska i razvojna politika Unije mora biti u službi industrijske politike jer će u protivnom doći do pada konkurentnosti europskog gospodarstva u odnosu na SAD i Kinu.

- EU stvara 11,2 posto globalnih otpadnih plinova i postoji strategija za njihovo smanjivanje. Naravno da se mora raditi na tome, no ne na uštrub industrijske konkurentnosti jer takvu logiku imaju i naši prekooceanski konkurenti u Americi i Aziji. Zanemarivanje industrijske strategije je i prouzročilo da je Europa već godinama u ovakvoj krizi, navodi ministar Vrdoljak.

Njegov kolega Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava smatra da nova energetska politika, koja će se bazirati na energetskoj učikovitosti u svim sektorima, može imati velike pozitivne implikacije na čitavo društvo u EU, pa tako i u Hrvatskoj. “Treba uskladiti obrazovne sustave koji će producirati kadrove koj će nam trebati u tom sektoru.

Nova radna mjesta

Tu će biti velikih i permanentnih ulaganja koja će dovesti do velikog broja radnih mjesta, a smatram da Hrvatska tu itekako može profitirati”, kazao je Mrsić.

Tomislav Thür, izršni direktor Ine, pojasnio je da EU oko 41 posto svojih energetskih potreba namiruje od Rusije, a na drugom mjestu je Norveška s 32 posto. Slijede Alžir s 14 posto te Katar, Libija i Nigerija s manjim postotkom. Thür smatra da EU treba više poraditi na energetskoj umreženosti, a u čemu i Hrvatska ima važnu ulogu zbog svoje strateške pozicije.

Komentara 2

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
13:48 15.11.2014.

Ponovo lazi i samo lazi a sve u svrhu da bi se narod pljackao! Nikola Tesla je pronasao "besplatnu energiju" gdje svaki dom na planeti moze imati besplatnu struju. Imamo cold fusion za aute itd. Zasto su te jeftine gotovo besplatne energije zabranjene? Zasto nas pljackaju preko CO2 -plina zivota. Napravili su monstruma od plina zivota CO2. Plin zivota mi izdisemo biljke udisu proizvode kisik koji mi udisemo. Zamislite EU bazira cijelu svoju politiku oko smanjenja CO2 i lazi globalno zatopljavanje! Ali mi bez CO2 ne mozemo postojati! Samo u Americi 31487 naucnila svojim potpisom pokusava se izboriti protiv najvecom lazi od kad covjek hoda zemljom. (31,487 American scientists have signed this petition). Procitajte zlo UN Agenda 21 - to je cisto oduzimanje zemlje imanja na racun lazi kako je plin zivota CO2 monstrum. Procitajte ako ikako mozete "Behind the green mask : UN Agenda 21". Vidjete ce te da ta cijela prica oko klima je prekrivena Pljacaka i nista vise nego Pljacka!!!! Namjerno se sa chemtrailsima ostescuje priroda ponavljam namjerno - zbog toga se suse stabla i ugiba zivi svjet, kao kod nas sto su izumreli vrabci. To se sve namjerno radi da bi se optuzio mali covjek i da bi se opljackao mali covjek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije