Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplata mirovine

Vaš partner u mirovini: što trebate znati o mirovinskom osiguravajućem društvu?

Znanjem do bolje mirovine
19.11.2020.
u 11:00

Za mirovinske fondove sigurno ste čuli. No jeste li znali da je mirovinsko osiguravajuće društvo presudno za isplatu vaše mirovine iz II. i III. stupa?

Od početka mirovinske reforme puno smo pričali, i nadamo se naučili, o mirovinskim fondovima. Znamo da ima obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, ovisno o činjenici dolaze li uplate u fond kao doprinos za mirovinsko osiguranje iz naše plaće (obvezni mirovinski fond) ili sami uplaćujemo iznos po vlastitom izboru i mogućnostima (dobrovoljni mirovinski fond).

I baš kad smo pomislili da razumijemo mirovinski sustav u našoj zemlji, odjednom se susrećemo i s pojmom mirovinsko osiguravajuće društvo. Što je to?

Glavna namjena društva: isplata mirovine

Ukratko, mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćivat će vam mirovinu iz II. i III. stupa.

Mirovinsko osiguravajuće društvo osniva se samo s ciljem isplate mirovina, ne smije se baviti drugim osiguranjima, a druga osiguravajuća društva ne smiju isplaćivati mirovine iz II. stupa.

Prije više od 20 godina, kada se krenulo u mirovinsku reformu, puno se razmišljalo o načinu organizacije prikupljanja doprinosa za mirovine II. stupa koji postaju individualna kapitalizirana štednja, načinu upravljanja tim sredstvima i povećanju njihove vrijednosti pametnim ulaganjima, kao i o zaštiti prikupljenih sredstava u fazi isplate mirovina.

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Zbog dodatne zaštite imovine članova mirovinskih fondova odlučeno je da u fazi uplata sredstvima upravljaju mirovinska društva za upravljanje fondovima, kako bi se koncentrirala isključivo na ulaganja i po mogućnosti ostvarila što bolji prinos za osobnu imovinu svojih članova.

MOD osigurava doživotnu isplatu mirovine, pazi na sigurnost i stabilnost prinosa

U razdoblju isplate mirovina također je važno da mirovinsko osiguravajuće društvo dobro upravlja sredstvima za isplatu mirovina kako bi se osigurala doživotna isplata, a naglasak je na sigurnosti i stabilnosti prinosa.

Odvajanje faze uplate od faze isplate onemogućilo je neko buduće potencijalno prelijevanje tekućih uplata u isplatu trenutačnih mirovina, kao što je to u I. stupu koji je i po svojoj definiciji generacijske solidarnosti tako koncipiran.

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije