Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvojni projekti

Valter Flego: Projekti ulaganja u istraživanje i razvoj ključ su razvoja gospodarstva u županiji i šire

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
13.07.2015.
u 19:00

Projektom uspostave istraživačkog centra METRIS stvorena je čvrsta baza i platforma za pripremu i provedbu projekata istraživanja i razvoja

Glavni cilj početnog projekta vrijednog 740.000 eura bio je stvaranje poslovne infrastrukture za inovativno istraživanje i razvoj u metalnoj industriji u Istarskoj županiji kako bi se povećala razina razvojno-istraživačkih projekata i tako djelovalo na podizanje konkurentnosti istarske i hrvatske metalne industrije na globalnom tržištu. Projekt je realiziran od 2008. do 2009. godine uz financijsku pomoć programa INTERREG III A ADRIATIC-PHARE 2006., a u sklopu projekta rekonstruirani su objekti bivše kirurgije Opće bolnice Pula, opremljeni prostori te nabavljena najsuvremenija laboratorijska oprema za kemijski i mehanički odjel istraživačkog centra METRIS te je zaposleno više mladih stručnjaka. Provedene su i obrazovne aktivnosti promocije istraživanja i razvoja namijenjene studentima tehničkih usmjerenja te poduzetnicima u regiji. Slijedio je projekt METRIS PLUS vrijedan 1,7 milijuna eura (od 2011. do 2014. godine) proveden uz pomoć IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, a u pripremi je i projekt razvoja Centra kompetencije za napredne materijale Istarske županije. METRIS danas djeluje kao spona suradnje između znanstvenih i javnih, razvojnih institucija te gospodarstva. Djelatnosti su mu pružanje usluga istraživanja kvalitete proizvoda i materijala, usluge razvoja inovativnih ideja, testiranja prototipova, razne ostale usluge istraživanja i razvoja za mala i srednja poduzeća te razvoj novih tehnologija. METRIS je akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za pet metoda istraživanja te se specijalizirao za istraživanje raznih vrsta materijala.

Uz pomoć IPA programa Jadranske prekogranične suradnje realiziran je projekt CLUSTER CLUB

Ukupna vrijednost projekta koji se provodio u vremenu od 2011. do 2014. godine iznosi 2,819.001,71 eura. Cilj mu je bio ubrzati i ojačati sustav klastera te omogućiti razvoj i osnivanje novih inicijativa klastera na jadranskom prekograničnom području te jačati suradnju i inovacijski potencijal među državama partnerima putem organiziranja B2B skupova na međunarodnim nautičkim sajmovima u Puli, Veneciji i Anconi. Istarska razvojna agencija kao voditelj radnog paketa pilot-projekata provela je pilot-projekt rekonstrukcije, opremanja te uspostave Tehnološkog inkubatora u Puli, koji je značio i revitalizaciju napuštenih prostora Opće bolnice Pula. Inkubator se pokazao vrlo uspješnim jer je nakon otvaranja već za šest mjeseci bio popunjen novim inovativnim poduzetnicima početnicima. Njima se, osim logističke, pruža i savjetodavna podrška te podrška u istraživanju i razvoju putem Centra za istraživanje METRIS koji se nalazi u neposrednoj blizini. Trenutno poslovne prostore i usluge u inkubatoru koristi 11 mladih tvrtki koje zapošljavaju 30-ak djelatnika, a osigurana im je povlaštena cijena najma poslovnih prostora s uključenim režijama i besplatnim internetom. Istarska je županija tim projektom ojačala podršku malom i srednjem poduzetništvu tako što im je omogućila poduzetničku infrastrukturu namijenjenu inovativnim i tehnološki naprednim poduzetnicima i onima koji to žele postati. Misija CLUSTER CLUBA uklapa se u strateške prioritete u operativnim programima na nacionalnoj i regionalnoj razini kao i planovima za pametnu specijalizaciju regije.

>>Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između HAMAG-BICRO-a i Istarske županije

>>'Svi koji su imali veze s Hypo bankom završili su u Kajinovoj stranci'

Komentara 1

NJ
njoj
12:56 14.07.2015.

Vidite da možete i sami i zato mi nije jasno zašto opet idete s kukurikavcima u koaliciju kad za za Istru nisu dali ništa!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije