Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljekari još na koljenima

Uvoz mlijeka rastao 81 posto, a sireva čak dva i pol puta

Sir
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
23.05.2018.
u 08:30

Gdje su inspekcije, nešto očito ne štima, kažu u Croatiastočaru

S obzirom na cijenu litre trajnog mlijeka od 3,70 kuna te kilograma gaude za 27 kuna na stalnim “akcijanjima” u maloprodaji trgovaca, nije čudno što su brojke o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku sve poraznije. Prema podacima DZS-a u siječnju ove godine uvezeno je 2597 tona konzumnog mlijeka (1l = 1,03 kg), što je u odnosu na isti mjesec 2017. enormni rast od čak 81%, dok je uvoz sireva gotovo dva i pol puta veći nego u siječnju prošle godine – 149%.

Grcamo u gaudi

Sireva smo, naime, uvezli 3504 tone, čemu je ekvivalent 28.032 tona mlijeka, a prije godinu dana 1405 tona sireva. Za svaki kilogram sira u prosjeku treba 8-9 kilograma mlijeka. No sudeći po uvozu sireva iz Njemačke ili Nizozemske, tamo ih uspiju napraviti i od 6,5 kilograma mlijeka, kaže Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastročara, ističući kako u toj uvoznoj matematici sigurno nešto ne štima.

– Ili je u pitanju damping trgovaca kojim se, i nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u nas nitko ne bavi, ili su za tako nisku cijenu krivi sastav i kvaliteta, koji su pak u mjerodavnosti nekih drugih inspekcija – tvrdi Bobetić, uvjeren kako je trgovci nastavljaju lov u mutnom ne zaračunavajući prodajne marže na mlijeko. Nema ni dodane vrijednosti pa ni obveze plaćanja PDV-a, dok pretporeze na uvoz uredno obračunavaju.

Polutvrdi sirevi iz uvoza po akcijskim se katalozima reklamiraju na 50-postotnom sniženju, kilogram gaude za 27 kuna, a nitko nikad nije vidio da se ta gauda prodaje za 54 kune – ističe Bobetić.

– Nikad se dosad nije dogodilo da uvoz sira u Hrvatsku nadilazi domaću proizvodnju – i to za čak tisuću tona. U uvozu upravo prednjači gauda, čak 2226 tona u siječnju ove godine, što čini 63% ukupnog uvoza sireva, a slijede edamer i ementaler – kaže on, domećući kako je 77% gaude iz Nizozemske. I uvoz fermentiranih proizvoda rastao je visokih 20%, zapravo sve grupe mliječnih proizvoda, osim vrhnja, dok je ukupna prerada mlijeka u Hrvatskoj u siječnju bila 2% manja u odnosu na siječanj 2017.

Što se pak tržnih cijena tiče, u travnju je u odnosu na ožujak tržna cijena svježih sireva bila niža 2%, tržna cijena maslaca 3% dok su tržne cijene polutrajnih sireva rasle. U odnosu na travanj prošle godine cijena svježih sireva niža je 6%, edamera i gaude 14%, dok je cijena maslaca viša za 17%.

Proizvodnja mlijeka manja 12%

Statistika Croatiastočara govori kako je prosječna EU otkupna cijena mlijeka u travnju iznosila 33,44 eura/100 kg što je za 1% veća cijena u odnosu na cijenu iz travnja prošle godine. Prosječna otkupna cijena u RH je pak bila na razini prosjeka cijene EU28 a u odnosu na prosječnu cijenu EU13 veća za 6%. Na godišnjoj razini, otkupna cijena mlijeka u travnju ove godine u odnosu na travanj lanjske bila je veća za cca 7%.

Gleda li se proizvodnja, u sektoru konzumnog mlijeka u prvom je tromjesečju ostvaren najveći pad u mliječnom sektoru, za čak 12%, kod maslaca za 8% te sireva za 1%, dok grupe vrhnja i fermenata bilježe rast od 8, odnosno 6%. S takvim brojkama i činjenicom da je veleprodajna cijena maslaca 250 g u nas u prvom tromjesečju bila 17% veća u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, teško je predvidjeti hoće li cijene rasti ili padati, osim da ćemo i dalje enormno uvoziti.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Sir
1/10

Komentara 8

AN
anp
09:51 23.05.2018.

Njemac ima vecu placu nego hrvat, ima istu kravu kao i hrvat, trava u njemackoj ista kao nasa, njemac treba plati veci transport do nasih ducana..... KAKO NJEGOV SIR MOZE BITI JEFTINIJI OD NASEG, NE SAMO SIR, SALAMA, PIVO, VINO ....,,.

DU
Deleted user
08:49 23.05.2018.

ministar poljoprivrede nije u stanju voditi ni poljoprivrednu zadrugu ..a kamoli najvazniji resor svake drzave....evo slike njegovog rada....

DU
Deleted user
09:26 23.05.2018.

Uvozni sir = 20 kuna,a domaći= 40!? Pa koji će sirotinja kupiti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije