Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU

Utjecaj inflacije na tržišta

Eurizon Asset Management Croatia
Shutterstock
24.11.2022.
u 16:00

Financijska tržišta i dalje su vrlo osjetljiva na razvoj inflacije, koja je ključna varijabla u usmjeravanju odluka investitora

Čini se da se inflacija općenito stabilizira na globalnoj razini, nakon čega je moguć postupni silazni trend, što je već vidljivo u Sjedinjenim Američkim Državama temeljem podataka o indeksu potrošačkih cijena CPI (engl. Consumer Price Index, indeks potrošačkih cijena koji mjeri prosječnu promjenu cijena koje plaćaju potrošači i koristi se kao referentna mjera za inflaciju). U listopadu se američki glavni (engl. headline) CPI indeks, koji je šira mjera promjene cijena i koji uključuje volatilne komponente kao što su cijene hrane i energije, vratio po prvi put ispod 8% od veljače 2022. godine. S druge strane, podaci iz listopada predviđaju daljnje ubrzanje inflacije za euro područje, s glavnim indeksom na 10,7% i temeljnom (engl. core) komponentom na 5,0%. Ta je komponenta izračunata isključujući volatilnije stavke (tj. cijene hrane i energije). Pokazatelji gospodarske aktivnosti, iako slabe, pokazuju veću otpornost na restriktivnu monetarnu politiku od očekivanog, zbog čega su financijska tržišta bila slaba proteklih tjedana, sve do objave posljednjih podataka o američkom CPI-u, koji su vratili pozitivniji sentiment na tržištu. Posljednji američki CPI podaci sugeriraju da bi FED (engl. The Federal Reserve, središnja banka SAD-a) mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, u skladu s onim što su neki dužnosnici FED-a sugerirali u svojim posljednjim javnim komentarima.

Izgledi tržišta u trenutnim makroekonomskim uvjetima

Obveznička i dionička tržišta pozitivno su reagirala na inflaciju nižu od očekivane u SAD-u, a blago popuštanje strogih Covid mjera u Kini također je pridonijelo jačanju pozitivnog raspoloženja. Međutim, u nadolazećem razdoblju mogu se ostvariti dva alternativna scenarija u smislu budućeg tijeka dinamike inflacije i tržišnih kretanja:

  • Najbolji scenarij predviđa nastavak usporavanja inflacije i pozitivan tempo gospodarskog rasta; u tom kontekstu, kamatne stope bi se prvo trebale stabilizirati, a zatim postupno padati, podupirući oporavak tržišta dionica i također pružajući potporu obveznicama;

  • Alternativni scenarij uključuje zadržavanje inflacije na tvrdoglavo visokim razinama i monetarnu politiku koja ostaje restriktivna, što rezultira gospodarskim usporavanjem s negativnim implikacijama na dinamiku zarada poduzeća. Prema ovom scenariju, u nekim bi trenucima kamatne stope prestale rasti i zapravo bi trebale značajno pasti. Pad kamatnih stopa podržao bi tržišta obveznica, dok bi tržišta dionica i općenito rizična imovina mogli doživjeti veću volatilnost, s obzirom na sveukupno usporavanje rasta.

U svjetlu ovih razmatranja, buduće indikacije o potrošačkim cijenama ponovno će se pomno pratiti kako bi se potvrdio razvoj dinamike inflacije koja će imati značajan utjecaj na trendove financijskih tržišta. Kao što su dužnosnici FED-a istaknuli, jedan dobar podatak o inflaciji nije dovoljan da bi se odredila promjena monetarne politike i bit će potrebno više dokaza da se promijeni kretanje kamatnih stopa.

Kako ulagati?

Inflacija, odluke središnjih banaka, promjene kamatnih stopa i gospodarski rast i dalje će biti glavni pokretači financijskih tržišta u sljedećih nekoliko mjeseci. Trenutno najbolji scenarij uključuje povoljan razvoj inflacije, u obliku progresivnog popuštanja pritisaka na cijene, što potiče središnje banke da zauzmu manje agresivan stav prema kamatnim stopama, čime se smanjuju rizici ozbiljnog usporavanja gospodarstva. Ovaj bi scenarij bio od koristi i tržištima obveznica i dionica. Kratkoročno, uz još uvijek visoku volatilnost, važno je ne paničariti i izbjegavati impulzivne odluke poput dezinvestiranja Srednjoročno, važno je uzeti u obzir individualne preferencije u smislu profila rizičnosti i početi razmatrati činjenicu da i tržišta obveznica i dionica mogu ponuditi zanimljive prilike jer sada imaju potencijal rasta.

Obvezničko tržište nakon porasta kamatnih stopa zabilježenog tijekom ove godine, sada nudi razine prinosa znatno veće od onih viđenih posljednjih godina. Dionička tržišta, nakon korekcije zabilježene 2022. godine, pokazuju zanimljive razine vrednovanja (niske cijene) koje investitori mogu iskoristiti razmatrajući postupno pojačavanje pozicija u klasama rizične imovine.

Trenutačni kontekst, karakteriziran visokim razinama inflacije, čini još prikladnijim da ulagači koji još uvijek imaju značajne količine likvidnosti na svojim tekućim računima počnu graditi diversificirani investicijski portfelj kako bi iskoristili potencijalni povrat koji tržišta mogu ponuditi na srednji rok i očuvati gotovinu od inflacijske erozije.

Ovaj tekst je pripremljen u suradnji s društvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. u edukativno-informativne svrhe na temelju podataka važećih u trenutku njegove izrade i kao takav podložan je promjenama. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet teksta nisu u cijelosti objašnjeni. Više o rizicima vezanima uz ulaganje u svaki pojedini fond i portfelje pod upravljanjem Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. možete saznati na www.eurizoncapital.com/hr.

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne oduke o ulaganju, svaki ulagatelj obvezan je upoznati se sa sadržajem Prospekta i Pravila, Ključnim podacima (informacijama) za ulagatelje te ex-ante prikazom troškova i naknada. Svi navedeni dokumenti dostupni su na mrežnim stranicama Društva www.eurizoncapital.com/hr te u svim poslovnicama Privredne banke Zagreb d.d., distributera fondova društva Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije