Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedno olakšanje za CHF dužnike

Ustavni sud odbio reviziju RBA

ustavni sud
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.08.2020.
u 15:08

Ne treba dokazivati prava iz kolektivne presude, ona se primjenjuju izravno na pojedinačne sudske postupke, vještači se samo visina iznosa koji banka mora vratiti potrošaču

Ustavni sud RH odbio je 10. lipnja revizijski postupak kojim je RBA tražio da se ukine odluka Vrhovnoga suda RH po reviziji Rev-3142/18 vezanoj uz kolektivnu presudu u slučaju franak.

Tako je i dalje pravomoćna odluka Vrhovnog suda da se kod utvrđivanja prava potrošača koji potpadaju pod kolektivnu presudu u slučaju franak ne moraju izvoditi dokazi, nego je kolektivna presuda direktno primjenjiva na pojedinačne privatne sudske postupke.

Usto, nema zastare potraživanja za preplaćene anuitete u pojedinačnim postupcima koji su pokrenuti na temelju kolektivne presude. O odluci je izvijestila Udruga Franak.

Ustavni je sud ustvrdio kako je vještačenjem potrebno utvrditi jedino visinu iznosa koji banka mora vratiti potrošaču, no nije potrebno provoditi dokazni postupak, nego se uvidom u konkretni ugovor s ništetnim ugovornim odredbama utvrđuje odnosi li se taj ugovor na utvrđenja iz kolektivne presude. Time je znatno olakšan put do obeštećenja dužnika u CHF na temelju kolektivne presude u slučaju franak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije