Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama

Uspješne poslovne žene kao potpora kandidatkinjama željnim usavršavanja

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
19.11.2021.
u 12:40

Prijaviti se mogu sve žene koje smatraju da im je potrebna mentorica. Uvjet je samo da su radno aktivne.

Večernji list i časopis Zaposlena nastavljaju s najopsežnijim projektom mentorstva među ženama, koji i dalje za cilj ima podići svijest o važnosti suradnje među ženama, mentoriranju ali i međusobnom ohrabrivanju na putu do poslovnog uspjeha.

I ove će godine 15 uspješnih poslovnih žena sa statusom mentorica usmjeravati 15 odabranih kandidatkinja koje žele učiti i usavršavati se u zanimanju koje su odabrale, a sve kako bi im se omogućio profesionalni razvoj i napredovanje.

Kandidatkinje će se imati priliku prijaviti na projekt, nakon čega se, 15 odabranih spajaju u parove sa svojim mentoricama. Prvi sastanak svih sudionica će se održati u veljači kada će se i napraviti plan rada, a o napretku će se govoriti na sastancima koji će se održavati svakog mjeseca, zaključno u lipnju.

Prijaviti se mogu sve žene koje smatraju da im je potrebna mentorica. Uvjet je samo da su radno aktivne.

Osim što naravno, svi mi koji sudjelujemo u ovom projektu, smatramo da je projekt uspješan, on se nastavlja i zbog činjenice da je prijeko potreban. Mi svake godine do sada imamo rast broja prijava i to je najbolji pokazatelj da je mentorstvo tema o kojoj se puno danas govori, ali i dalje ostaje tema na kojoj treba puno raditi. Žao mi je da razni mentorski programi koji su započeti kod nas zadnjih godina, nisu zaživjeli. Mislim da je dobro da postoji više različitih mentorskih programa na koje se ljudi mogu javljati i da ne moraju ovisiti o dodijeljenim im mentorima unutar svojih korporacija. A da ne govorimo o poduzetnicima koji nemaju ni te mogućnosti, već se moraju snalaziti sami – pojasnila je Ana Gruden, urednica časopisa Zaposlena.

Ističe kako je ovaj projekt i dalje prilika da se pomogne ženama koje poslovno stasaju ili se nalaze na poslovnoj prekretnici da dobiju dobre savjete, da shvate što zaista žele od svoje karijere, te da dobiju podršku na svom daljnjem poslovnom putu. To se do sad, kroz tri ciklusa, omogućilo za gotovo 50 žena.

Edukacija i povezivanje

Kako je mentorstvo zapravo odnos dvoje ljudi, u ovom konkretnom slučaju dvije žene, on je katkada bolji a katkada lošiji. Bilo je tako mentorskih parova koji su sjajno funkcionirali i ostali i dalje u bliskom kontaktu, bilo je onih koji su funkcionirali korektno, ali su postojali i parovi koji nisu bili dobar spoj.

Ali je to uvijek tako kada radite s ljudima, pogotovo s ljudima koje ne poznajete, nikada ne znate što možete očekivati. No, u ova dosadašnja tri ciklusa koji su trajali po šest mjeseci mislim da smo puno napravili za promociju mentorstva općenito, a onda posebno mentorstva za žene.

18.06.2020., Zagreb - Druzenje mentorica u Hotelu Esplanade. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

– Osim samog mentorskog odnosa, ovaj program ima još dvije dodatne dimenzije, a to je ona edukativna - našim smo mentoricama i mentijkama kroz tih šest mjeseci omogućili sjajna predavanja kroz koja su mogle jako puno naučiti, te dimenzija povezivanja ili tzv. networkinga. Dakle, i one mentijke koje možda nisu, kroz ovaj program, pronašle svoju “savršenu” mentoricu, mogle su mnogo naučiti ali i povezati se s ostalim mentoricama i mentijkama. A kad smo kod povezivanja, po završetku programa, prošle godine, jedna od mentorica nas je ugostila u svojoj kući kako bismo u potpuno opuštenoj atmosferi zaključile projekt. I sjajno smo se provele! To se sigurno ne bi dogodilo da nije došlo do povezivanja među ženama – naglašava Ana Gruden.

Očekivanja od projekta

Mlade su žene danas više nego spremne tražiti savjet, a sad, koliko su ga spremne uvažiti to je dobro pitanje, smatra sugovornica te dodaje kako je primijetila u prošlim ciklusima projekta da žene koje se javljaju u projekt kao mentijke, nemaju ista očekivanja od programa, što je katkada problem jer ona mogu biti nerealna i nemaju često veze s mentorstvom. Neke mentijke smatraju da im mentorice trebaju otvoriti vrata u poslovnom svijetu dakle “pronaći vezu” ili da ih trebaju naučiti pisati poslovni plan ili im pak pokazati kako se radi marketinška strategija.

– I sami znate da za ovo prvo trebate nekoga tko vas dobro poznaje, a za ovo ostalo što sam nabrojala, možete upisati razne tečajeve. I to svakako ne spada u mentorstvo, mentorstvo je odnos između dvije osobe u kojem osoba s više poslovnog iskustva i znanja želi podijeliti to svoje iskustvo i znanje s osobom koja u tom odnosu ima manje poslovnog znanja i iskustva i to se sve odvija u jasno definiranom i vremenski određenom roku. U teoriji je to svima jasno ali u praksi često nije. Zato smo prošle godine na drugom sastanku odradili vježbu kroz koju su mentijke verbalizirale svoje želje i očekivanja od projekta. Važno je da se to izgovori naglas i pred svima jer je to najbolji korektiv – pojašnjava Ana Gruden te dodaje kako primjećuje i da mnogi misle kako su mentijke “mlade žene” što nije uvijek slučaj jer se svake godine u program prijavljuju mentijke koje su zrele žene, sjajne poduzetnice koje bi lako mogle, i same, biti mentorice. No, njima se u nekom trenutku činilo da im treba poticaj, savjet ili podrška.

– One su (očekivano) realnije u svojim željama, zahvalnije na svemu što dobiju kroz program i u pravilu izlaze iz ovog programa s najboljim rezultatom. Taj rezultat se naravno ne može “izračunati” ali si dajem za pravo da tako nešto već mogu dobro procijeniti – zaključuje Ana Gruden.

Prošle su se godine susreti parova bili organizirani prilagođeni pandemiji i novim mjerama pa nije bila rijetkost da se oni “druže” online, a kako će se prvi susret žena dogoditi tek u veljači iduće godine, odluke o mjestu susreta će se donositi netom prije. No kako su bez obzira na sve poteškoće mentorice i njihove mentijke iskoristile sve mogućnosti ovog projekta, vjerujemo da će i ove godine biti tako i da će projekt ponovo polučiti veliki uspjeh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije