Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Uskoro nove mogućnosti za poduzetnike u EU fondovima

Uskoro nove mogućnosti za poduzetnike u EU fondovima
Foto: Promo
PR
Autor
PR članak
11.12.2017.
u 09:45

Nakon perioda izostanka natječaja koji su pogodni za većinu malih i srednjih poduzetnika, a za konkretna ulaganja u imovinu poduzeća, u najavi su značajni natječaji za okosnicu gospodarstva – malo i srednje poduzetništvo, a o tome kao i o stanju i trendovima u sektoru govori konzultantica Katarina Lisjak, mag. pol., univ. spec. pol., iz tvrtke Tempo savjetovanje.

U proteklom periodu od okvirno godinu dana, na raspolaganju nije bilo otvorenih onih natječaja za bespovratna sredstva iz strukturnih fondova kojima se prvenstveno ulaže u opremanje za povećanje konkurentosti malih i srednjih poduzetnika (MSP). Ipak, konzultanti očekuju skoro raspisivanje značajnih natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova.

Prema dosadašnjem iskustvu i portfelju klijenata, identificirali smo natječaje „Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a“ te „Kompetentnost i razvoj MSP“ kao pogodne natječaje za većinu malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Ovi natječaji po prihvatljivim troškovima i intenzitetu potpore, pokazalo se na našim dosad prijavljenim i provedenim projektima, najviše odgovaraju poduzetnicima koji žele ulagati u materijalnu imovinu, te neizostavno, unaprjeđenje poslovanja kroz informacijsko-komunikacijske tehnologije, ističe Katarina Lisjak, magistrica politologije, te sveučilišna specijalistica za upravljanje fondovima, projektima i programima Europske unije iz konzultantske tvrtke Tempo savjetovanje.

Navedenim natječajima predviđeno je sufinanciranje iz EU sredstava 35-45%, u slučaju natječaja „Kompetentnost i razvoj MSP“, odnosno do 85% prihvatljivih troškova u slučaju „Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a“ natječaja. Značajan postotak za poduzetnike koji su u razvoju te imaju jasnu viziju i plan ulaganja u odnosu na potrebe njihovog tržišta. Dobra vijest za sve potencijalne korisnike strukturnih fondova iz slabije razvijenih područja RH je izglasavanje zakonodavnog okvira za donošenje nove Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema indeksu razvijenosti u Saboru. Novom metodologijom izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti pravednije će se određivati intenziteti poticanja, a u pojedinim natječajima indeks razvijenosti JLS predstavlja i kriterij bodovanja u procesu odabira čime se prednost prilikom odabira te intenzitetom potpore daje projektima koji se provode u područjima s nižim stupnjem razvijenosti.

Kao prihvatljive aktivnosti ističu se gradnja i/ili rekonstrukcija poslovnih objekata, nabava novih strojeva, opreme, alata, radnih vozila i strojeva ,ulaganja u mjere energetske učinkovitosti troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja, hardver i softver. S obzirom da priprema projekata za sufinanciranje iz EU fondova zahtjeva opsežno poznavanje zakonodavnog i institucionalnog okvira za provedbu ESI fondova u RH u financijskom razdoblju 2014. - 2020. , postoje i potpore kojima se sufinanciraju savjetodavne usluge povezane s projektom koje pružaju vanjski konzultanti te se poduzetnicima preporuča angažiranje vanjskih konzultanata.

Poduzetnici, naravno, mogu i sami napraviti projektni prijedlog, no stručno vodstvo i priprema projekta u skladu sa svim ciljevima i smjernicama operativnih programa i drugih krovnih dokumenata Europske unije je osnovni posao konzultanta, te upravo angažiranje konzultanta uvelike povećava šanse za odobrenje projekta za financiranje. Konzultantski posao u području pripreme i provedbe projekata iz EU fondova, zaista podrazumijeva multidisciplinarni pristup. U TEMPO savjetovanju smo ekipirani, odnosno raspolažemo kadrom različitih profila – pravna struka, politološka struka, ekonomska struka, a osim ovih stalno zaposlenih aktivno i kontinuirano surađujemo s vanjskim suradnicima tehničkih struka – građevinska, geodetska, arhitektonska, šumarska i sl. na honorarnoj bazi. Poslovno savjetovanje po paradigmi koju smo u našoj tvrtki prihvatili, obuhvaća cjelovito sagledavanje poslovanja poduzeća i planova menadžmenta te u skladu s tim preporuku prema optimalnom izvoru financiranja određene poslovne ideje. Npr., u RH se uglavnom prijavitelji fokusiraju na natječaje koje objavljuju ministarstva Republike Hrvatske, to je tzv. podijeljeno upravljanje financijama. Mi za naše klijente razmatramo i mogućnosti financiranja iz izravnog upravljanja financijama EU, a to su natječaji koje izravno raspisuju tijela i agencije Europske unije – govori Katarina Lisjak.

Odabir konzultanta jednak je odabiru poslovnog partnera u kojega se polaže potpuno povjerenje za dugoročnu suradnju. Često se navodi da za obavljanje konzultantskog posla nije potreban nikakav certifikat, odnosno ovlaštenje, a da se suština posla uči na tečajevima koji traju svega nekoliko mjeseci. Želim istaknuti da u Republici Hrvatskoj postoji program formalnog obrazovanja kojim se stječe diploma upravo iz područja upravljanja EU projektima. Na Fakultetu političkih znanosti provodi se poslijediplomski - studij „Prilagodba Europskoj uniji: Upravljanje projektima, programima i korištenje fondova EU“. Takvo obrazovanje pruža relevantna znanja iz područja europskih javnih politika, europskih fondova i programa EU te osigurava stjecanje vještina upravljanja projektima Europske unije i razumijevanje logike funkcioniranja cijelog sustava strukturnih fondova koji su temelj za kvalitetno obavljanje konzultantskog posla u ovom sektoru – govori Katarina Lisjak. Tečaji su poželjni i potrebni kao vrsta osvještavanja zainteresirane javnosti o novostima koje nam donosi članstvo u EU te kao nadogradnja poslovnih znanja i vještina poduzetnika i osoba u sustavu upravljanja, no tečaj ne može u potpunosti pripremiti osobu za profesionalno bavljenje konzultantskim poslom kao što može formalni program poslijediplomskog obrazovanja – slaže i prof. dr. sc. Luka Brkić, profesor na poslijediplomskom studiju na Fakultetu političkih znanosti.

Zaključno, poduzetnicima se u narednom periodu otvara mogućnost financiranja svojih razvojnih ideja i potreba u značajnim iznosima. Na njima je odluka o angažmanu konzultanta pri čemu je potrebno povesti brigu o izboru konzultantske tvrtke za pripremu, a kasnije i provedbu projekta ukoliko bude odobren za financiranje. No, poduzetnici s javnom vizijom razvoja i zdravim pozitivnim poslovanjem zasigurno ne trebaju dvojiti treba li prijaviti projekt ili ne za financiranje iz EU sredstava.

Želite prijaviti greške?