Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čitav niz sporova

Upravni sud demantira Peveca, novi vlasnici mogu koristiti ime Pevex

Zagreb: Trgovački centar Pevex zatvoren je nedjeljom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
14.09.2022.
u 16:42

Na zamolbu da nam dostavi kompletne dokumente, Zdravko Pevec nije reagirao, a na upit je li u posjedu presude Upravnog suda u Zagrebu, koja je stigla nama u ruke, odgovorio je: "Lažni predmet vam podvaljuju, pa niste valjda na to nasjeli".

Zdravko Pevec jučer i danas šalje novinarima informacije o, kako se navodi, "senzacionalnom obratu" u slučaju njegova bivšeg trgovačkog lanca – novi vlasnici, tvrdi se u njima, ne smiju koristiti ime Pevex pa taj trgovački lanac prisiljen ponovno mijenjati ime. Navodno je to naredio Zavod za intelektualno vlasništvo RH. Njegove je tvrdnje prenijelo nekoliko portala. Reagirali su ubrzo iz tvrtke Pevex i ustvrdili kako je riječ o neistinitim informacijama. Večernjem je listu stigla i presuda Upravnog suda u Zagrebu od 13. srpnja ove godine, a kojom je odbijen tužbeni zahtjev Zdravka Peveca za poništavanje rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH donesenog 19. svibnja 2021. Po tome, osporenim rješenjem Zavoda odbijen je kao neutemeljen prigovor Zdravka Peveca na objavljenu prijavu za registraciju figurativnog žiga "Pevex tako lako", i usvojena je prijava za registraciju konkretnog žiga. Upravni sud, pak, smatra da su Pevecovi prigovori neosnovani.

"U konkretnom slučaju osobno ime nije istovjetno verbalnom elementu prijavljenog znaka, niti je utvrđena sličnost između prijavljenog znaka Pevex i prezimena Pevec u mjeri u kojoj bi prosječni potrošač mogao smatrati da je nositelj osobnog imena ujedno i nositelj osporavane prijave žiga, te da bi posljedično došlo do povrede prava na osobno ime uporabom tog imena u komercijalne svrhe kao žiga od strane zainteresirane osobe (tvrtke Pevex, op.a.)", stoji u toj presudi.

Večernji list odlučio je, stoga, ne objaviti u utorak navečer vijest da je Zdravko Pevec dobio spor s Pevexom oko žiga i imena tog trgovačkog lanca, s obzirom na to da nismo bili u mogućnosti provjeriti njezinu istinitost u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, niti na Upravnom sudu u Zagrebu. Zdravko Pevec na to je reagirao prijetnjama.

"Ovo su prava rješenja DZZIV-a. Slobodno ih objavite! Ako nećete, onda ćemo objaviti na svim medijima da su vas potkupili! Objavite njihov demanti, odnosno odgovor!", napisao nam je Pevec, priloživši nam preslike četiriju dokumenata, odnosno samo prve stranice svakoga od njih. Među njima su i dva rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo kojim se, kako piše, prihvaća kao utemeljen prijedlog Zdravka Peveca za proglašenje ništavnim dvaju različitih žigova u figurativnom obliku Pevex, konkretno žigova broj Z20190554 i broj Z20190556. Prvo je rješenje od 17. ožujka, a drugo od 19. travnja ove godine.

Na zamolbu da nam dostavi kompletne dokumente, Zdravko Pevec nije reagirao, a na upit je li u posjedu presude Upravnog suda u Zagrebu, koja je stigla nama u ruke, odgovorio je: "Lažni predmet vam podvaljuju, pa niste valjda na to nasjeli".

Jedino što nam je, na prvu, jasno jest da očito postoji čitav niz sporova koje je Zdravko Pevec pokrenuo protiv Pevexa, a odnose se na ime, slogan i žigove. Potvrdili su nam to i na Upravnom sudu u Zagrebu.

"Nakon uvida u podatke iz evidencije sudske pisarnice Upravnog suda u Zagrebu, obavještavam vas da je pri sudu pokrenuto ukupno četrnaest upravnih sporova od kojeg broja je pet upravnih sporova okončano. Od navedenih pet okončanih upravnih sporova, tri su spora pravomoćno riješena, dok su dva nepravomoćno riješena, jer su u njima izjavljene žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske. Ostali predmeti su u radu" kazala nam je Iva Matić Andrić, glasnogovornica Upravnog suda u Zagrebu. Na upit da nam dostavi presude, odgovorila je kako, kao glasnogovornica, nema te ovlasti.

Iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, pak, ukazuju nam kako se u javno dostupnom registru nacionalno registriranih žigova u Republici Hrvatskoj, kojeg vodi DZIV, može pronaći ukupno 16 prijava ili registriranih žigova koji u izgledu znaka za kojeg je zatražena registracija žiga sadrže riječ "PEVEC“ ili "PEVEX“, a koji su u različitim pravnim statusima u odnosu na sporenje između navedenih stranaka.

"Vezano uz upit o posljednjim važećim rješenjima, ukazujemo da su rješenja DZIV-a pravomoćna samo ukoliko protiv njih nije u propisanom roku pokrenut upravni spor, odnosno ako je upravni spor pravomoćno okončan. Budući da su vezano uz gotovo sve prijave ili registrirane žigove kojih je podnositelj ili nositelj tvrtka PEVEX vode upravni sporovi, nismo u mogućnosti komentirati pojedinačna rješenja DZIV-a u postupcima u vezi tih žigova budući da ista nisu pravomoćna" ističu iz Zavoda.

Potvrđuju kako je i njima stigla presuda Upravnog suda u Zagrebu iz srpnja 2022., u vezi prijave za registraciju žiga za znak koji sadrži tekst "PEVEX TAKO LAKO“.

Što se tiče preslika prvih stranica rješenja DZIV-a, koje nam je dostavio Zdravko Pevec, iz Zavoda poručuju kako "mogu samo potvrditi da navedene stranice odgovaraju prvim stranicama dvaju nepravomoćnih rješenja DZIV-a u postupcima za registraciju dvaju različitih žigova".

U međuvremenu, iz tvrtke Pevex su se oglasili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Između tvrtke PEVEX d.d. i Zdravka Peveca u tijeku su jedan ovršni postupak, jedan parnični postupak i devet upravnih sporova. Vezano za žigove PEVEX koje je zaštitila i registrirala tvrtka PEVEX d.d., u tri je postupka Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom, dok mu je u dva prihvaćen zahtjev pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo te je tvrtka PEVEX d.d. pokrenula upravne sporove. Nijedan postupak nije pravomoćno okončan. Posljednje rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo procesne je naravi i doneseno je prije gotovo pet mjeseci. Od tada sve postupke vode sudovi, a samo u jednom postupku sud je donio odluku i to u srpnju ove godine za žig PEVEX TAKO LAKO tako da je sudio u korist tvrtke PEVEX d.d. Također, pred upravnim sudom vode se i postupci za žigove PEVEC koje je zaštitila i registrirala tvrtka PEVEX d.d. Stranke u upravnom sporu obvezuje pravomoćna presuda suda, pri čemu se napominje da i nakon što upravni sud donese odluku svaka stranka ima i pravo na podnošenje žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Tvrtka PEVEX d.d. će kao nositelj žigova i nadalje koristiti sve žigove PEVEC i PEVEX koje je zaštitila i koji su upisani u registar žigova.

Uz navedene postupke, u tijeku je i ovršni postupak koji je pokrenula tvrtka PEVEX d.d. protiv Zdravka Peveca kao dužnika zbog neplaćenog duga u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna (3.909.465,72 kuna) koji dug proizlazi iz pravomoćne kaznene presude kojom su Višnja i Zdravko Pevec zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza oštetili tvrtku PEVEX d.d. za navedeni iznos. Prošli tjedan je drugostupanjski sud odbio žalbu Zdravka Peveca protiv rješenja o ovrsi, čime je rješenje o ovrsi postalo pravomoćno te sud nastavlja s propisanim radnjama.

Također, u tijeku je i jedan parnični postupak koji se vodi protiv Zdravka i Višnje Pevec radi isplate zateznih kamata za neplaćeni iznos duga iz ranije navedene pravomoćne kaznene presude.

Osim tih dugova, Zdravko Pevec duguje tvrtki PEVEX d.d. i na temelju pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu iznos od 750.000,00 kn za parnične troškove u autorskom sporu koji je pravomoćno u cijelosti izgubio te dodatnih 365.000,00 kn za parnične troškove u postupku u kojem su Zdravko, Višnja, Danijel i Davorin Pevec tužili PEVEX d.d. za gotovo 20 milijuna kuna, a za koji smo prošli tjedan primili pravomoćnu odluku drugostupanjskog suda kojim su odbijeni njihovi zahtjevi i ujedno utvrđena ništetnost ugovora o darovanju koji su njih četvero međusobno sklopili u svrhu prikrivanja imovine.

Uz tih 11 postupaka, na temelju optužnice, pravomoćne u prosincu prošle godine, u tijeku je kazneni postupak zbog sprječavanja dokazivanja i zbog krivotvorenja isprave protiv okrivljenika Zdravka Peveca, točnije zbog krivotvorenja ugovora u kojem je Zdravko Pevec potpisnik za obje ugovorne strane, koji ne postoji u nijednoj evidenciji niti ga je itko ikada primjenjivao, točnije nitko ga nikada nije vidio, ali se poput feniksa pojavljuje prvi puta nakon 15 godina od dana njegovog „nastanka“ te njegovu kopiju u 2018. Zdravko Pevec prilaže u postupcima pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Za sljedeći tjedan je određeno prvo saslušanje pozvanih svjedoka.

Radujemo se svačijem poslovnom uspjehu pa tako i uspjehu gospodina Zdravka Peveca u nadi da će biti u mogućnosti ispuniti svoje obveze prema tvrtki PEVEX d.d. koje danas iznose preko 5 milijuna kuna. U tom smislu iskreno se nadamo da su najave Zdravka Peveca o njegovom povratku u biznis doista njegov povratak u biznis, i da ne predstavljaju, kao što je krivotvorenje isprave, lažno, zavaravajuće predstavljanje u javnosti te da će nam uz pomoć svog novog poslovanja moći platiti dug.

Također, tvrtka PEVEX d.d. uvijek podržava mirno rješavanje sporova i svoju svrhu vidi u poslovanju, a ne u sporenju. Navedeno prvenstveno podrazumijeva postojanje spora o pravnom odnosu utemeljenog na zakonu, a ne kao posljedicu počinjenja kaznenih djela druge strane.

S poštovanjem, PEVEX d.d."

VIDEO: Pronađeno 20-ak oproštajnih pisama kod maloljetnika koji je naoružan došao ispred HDZ-a

Komentara 12

SL
slowburn03
17:59 14.09.2022.

Zdravko i dalje ima istu narav… cim nešto nije kako on hoće, galami, prijeti i laže.. umjesto da radi, kad već ima priliku on opet ucjenjuje. Vrati pare Zdravko. Nitko ti ništa nije uzeo, tvrtku si bacio u stečaj, ljude ostavio bez place, dobavljače upropastio, i sad opet galamis.

BR
Brho
19:38 14.09.2022.

Ne treba žaliti Zdravka i Višnju. Da su vodili firmu na poštenim osnovama ne bi im se ovo dogodilo... S jedne strane su zanemarivali radnike, a s druge strane su rađene fešte (da ne kazem grublji izraz) na racun firme. I jos dosta toga.

DV
Domagoj_Vk
19:45 14.09.2022.

Zdravko je pomislio da mu Pevec moze biti bankomat. Tako su mislili i neki drugi pa su sad iza rešetaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije