Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKA EDUKACIJA

Upravljanje osobnim financijama u doba pandemije

HUB
Shutterstock
20.11.2020.
u 09:01

Dosta vam je financijskih poteškoća i spremni ste za „svježi start“? Donosimo vam savjete stručnjaka za vođenje osobnih financija u razdoblju gospodarske krize. Naučite kako stabilizirati svoje prihode i počnite odgovorno upravljati financijama.

Iako neki ne žele vjerovati u to, svijet se zaista vrti oko novca, a svaki krivi potez ili neočekivan rasplet događaja može naš financijski status donijeti u pitanje. 2020. počela je poprilično dobro za većinu ljudi, no pojavom pandemije bolesti COVID-19, u samo nekoliko dana cijeli se svijet promijenio iz temelja.

Odgovor na pitanje dokad ćemo osjećati ekonomske i društvene posljedice pandemije, stručnjaci mogu samo nagađati. Jedan od ključnih problema koji se pojavio kao posljedice koronavirusa i nastavlja kontinuirano rasti jest povećanje broja građana s financijskim poteškoćama. 241.186 građana bilo je pod ovrhom krajem siječnja ove godine, a njihov ukupni dug dolazi do iznosa od čak 16,8 milijardi kuna.

Vrlo je bitno razumjeti osobne financije kako bismo mogli kvalitetno voditi svoje kućanstvo i paziti da ne zapadnemo u prezaduženost. No,mali broj građana je svjestan važnost financijske pismenosti i vođenja osobnih financija za vrieme krize. Upravo zato, Hrvatska udruga banaka kontinuirano radi na unaprjeđenju financijske pismenosti potrošača te je provodila besplatne edukativne radionice na kojima je dosad sudjelovalo više od 1.600 građana. Cilj radionica je pomoći građanima u donošenju financijskih odluka, određivanju njihovih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva te usklađivanju s mogućnostima i željama s obzirom na prihode i rashode.  

Svaki prezaduženi građanin ima svoje specifičnosti i uzroke zašto je prezadužen te svakome od njih treba pružiti mogućnost da mu se kroz razgovor i traženje individualnog rješenja, na zakonit i praktičan način, pomogne u prevladavanju trenutne situacije. Zato će Hrvatska udruga banaka u suradnji s Udrugom Padobran te uz podršku medija i partnera iz privatnog i javnog sektora u periodu od studenoga 2020. do siječnja 2021. provoditi informativno-edukativnu kampanju pod nazivom Znanjem do financijskog oporavka – Upravljanje osobnim financijama u doba pandemije.

Cilj kampanje je osigurati građanima pomoć i savjetodavnu podršku u vođenju osobnih financija u razdoblju gospodarske krize. Kroz različite aktivnosti, ciljne skupine će se pripremiti na aktivan pristup u suočavanju s posljedicama gospodarske krize i usvojiti specifična znanja na području osobnih financija. Svi zainteresirani moći će se upoznati s instrumentima koji će im olakšati otplatu kredita, razlikama između pojedinih instrumenata te mogućim prednostima. Također će saznati sve o mogućnostima pregovora s vjerovnicima i pravima potrošača te se pripremiti za „svježi start“, odnosno novo zapošljavanje, stabilizaciju prihoda i buduće upravljanje financijama.

Kako bi građanima pružili financijsku edukaciju u skladu s epidemiološkim preporukama, Hrvatska udruga banaka će u suradnji s partnerima objaviti niz članaka sa stručnim savjetima te provesti online edukativnu radionicu u kojoj će financijski stručnjak pojasniti osnovne značajke savjetovanja i mogućnosti za građane. Online radionica održat će se u formi razgovora s moderatorom kako bismo vam pomogli da dobijete realan uvid u vlastitu novčano-materijalnu situaciju i krenete u pravom smjeru. Uz edukacije kroz stručne savjete i emisije, očekuje vas i mogućnost besplatnog individualnog savjetovanja u F-inoj poslovnici u Vukovarskoj 70 u Zagrebu radnim danom od 9.00 do 17.30 sati, gdje će financijski stručnjaci iz Udruge Padobran pružati savjetodavnu podršku građanima s financijskim poteškoćama. Također, građani mogu dobiti sve informacije o aktivnostima putem email adrese info@padobran.hr i telefonskog broja: 01/4844877. U ovisnosti o razvoju epidemiološke situacije, savjetovanja će se u narednom razdoblju održavati i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

Za slušanje online radionice i individualno savjetovanje u Finoj poslovnici nije potrebno nikakvo stručno znanje. Građanima se samo preporučuje da prije dolaska razmisle o vlastitim prihodima i troškovima kako bi uz savjete stručnjaka mogli uspješnije sagledati i analizirati vlastitu financijsku situaciju. HUB i Udruga Padobran uz podršku partnera žele u ovoj krizi pomoći građanima da ostvare što bolje rezultate i u 2021. godinu zakorače sa što pozitivnijim stavom i financijskom stabilnošću koja će im omogućiti novi start.

Sve informacije o savjetodavnoj podršci i edukacijama za prezadužene i ovršene građane dostupne su na web stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr.

Sadržaj nastao u suradnji sa Hrvatskom udrugom banaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?