Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadržao 56 posto

Unatoč prodaji dionica Zuckerberg nimalo ne prepušta kontrolu

'Mark Zuckerberg, founder of Facebook Inc during the internet session of the G8 summit in Deauville, France. Photo: Press Association/Pixsell'
Arhivska fotografija
18.05.2012.
u 09:43

Glas povlaštenih dioničara vrijedi deset puta više od glasa običnih dioničara, a uspio je zadržati i glasačka prava nad dionicama koje je prodao na sekundarnim tržištima

Iako danas počinje dugoočekivana prodaja dionica Facebooka, Mark Zuckerberg zadržat će apsolutnu kontrolu u tvrtki.

Vrlo je jasno da Zuckerberg nije zainteresiran za prihvaćanje otvorenije strukture kompanije koju je izgradio. U potpunosti je prekopirao korporativnu strukturu Googlea i poboljšao je. Zadržao je opciju da glas povlaštenih dioničara vrijedi deset puta više od glasa običnih dioničara, ali je učinio i nešto čega se u Googleu nisu dosjetili, uspio je zadržati glasačka prava nad dionicama koje je prodao na sekundarnim tržištima.

Nakon javne ponude i prodaje dionica Zuckerberg će zadržati 56 posto kontrole nad kompanijom, a manjinski vlasnici dionica neće moći utjecati na upravljačku strategiju kompanije, donosi ZDNet.

Zapravo Zuckerbergova odluka o zadržavanju kontrole nad kompanijom ne iznenađuje. Vrlo je jasno naglasio da dionice koje će se od danas naći u ponudi ne prodaje zbog novca koji bi mogao zaraditi nego kako bi platio porez na dionice koje će se nagomilati u sljedećoj godini.

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:12 20.05.2012.

pa zakerberger nije izmislio fejzbuk vec je to ideju ukrao dvojici brace cimera, koji su svi skupa studirali, na koncu on im je dva puta sudskim nalogom morao isplatit najprije 3 milijuna a onda 10 milijuna$-sta je smjesna svota za vrijednost fejzbuka, stari lisac voren baf iz omahe nije kupio ni jednu dionicu a zakerberger ga nije uspio \"ispininirat\" da je kupi, sam baf je rekao: aple, gugle, fejzbuk-sve su to jako dobe firme i tu nema pitanja ali ja neznam koliko ce te akcije vrijedit za 5 godina, zakerberger je jos gori nego madjarski mol, jer ima 24% dionica i 57,3% glasova-sta je kako je rekao baf katastrofalno i neodgovorno, inetresantno je da je tu sudjelova i u2 bono-i danas njegove dionice vrijede 2 milijarde$, pa severin sa 6 milijardi, pa radnici fejzbuka drze 35 milijardi, banke koje su to sve organizirale a bilo ih je oho: cs, gs, ms, jpmc 4% dionica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije