Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahvaljujući blagdanu Duhova i prilagođenim cijenama, lipanj će biti znatno bolji nego lani

Unatoč nogometu milijun turista

man_unatoc.jpg
import
22.05.2006.
u 11:45

Europska je turistička indudustrija u ovu sezonu ušla svjesna rizika, na koji je nedavno upozorio i naš Ekonomski institut. Svjetsko nogometno prvenstvo održava se u vrijeme glavne turističke sezone, i to na području koje daje najviše turista.

Nijemci stariji od 14 godina, naime, lani su u zemlji i preko granica  ostvarili čak 64,1 miljun putovanja. Zabrinutost receptivnih turističkih zemalja tako je više nego razumljiva. Taj veliki događaj sam po sebi mnogima mijenja planove za odmor, a briga je to veća jer su najveći svjetski putnici još i domaćini.
Relevantna istraživanja provedena u Njemačkoj pokazuju da će  SP na ovaj ili onaj način utjecati na desetak posto tamošnjih građana. Srećom, očekuje se da će ih samo stotinjak tisuća zbog nogometa ove godine prekrižiti putovanje na odmor.

Među njima su, pak, i oni koje će posao vezan uz SP zadržati doma, poput taksista, ugostitelja i sl.
 Neki će pak radi nogometa i u vrijeme nogometa namjerno poželjeti otputovati negdje dalje, a većini će biti svejedno hoće li utakmice gledati iz svoje fotelje ili na nekom televizoru, videozidu u španjolskom, portugalskom, grčkom ili hrvatskom hotelu  kaže Zlatko Deželjin, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj. 

Kaže da su aranžmani za lipanj čak prodavaniji nego lani, što je dijelom posljedica činjenice da je blagdan Duhova ove godine u lipnju (lani je bio u svibnju).  Kako bilo, lipanj bi trebao donijeti milijun gostiju te, unatoč nogometnom ludilu, nadmašiti lanjski čak devet posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije