Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni forum

Unatoč minimalnoj robnoj razmjeni, Hrvatska u deficitu i sa Šri Lankom

mala brodogradnja
Arhiva VL
17.02.2010.
u 15:48

Hrvatska je u Šri Lanku 2008. godine najviše izvozila proizvode strojogradnje, farmaceutske proizvode i zamrzivače, a iz Šri Lanke su se uvozili uglavnom proizvodi tekstilne industrije.

Međunarodna robna razmjena između Hrvatske i Šri Lanke lani je iznosila svega 11,9 milijuna dolara, pri čemu hrvatska strana bilježi deficit od oko 4,1 milijun dolara, kazala je na današnjem poslovnom forumu tvrtki iz obiju zemalja Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK za međunarodne odnose.

Na poslovnom forumu sudjelovalo je 10 šrilanskih tvrtki iz prehrambene i tekstilne industrije (zaštitna odjeća, pletena odjeća i dodaci), IT-sektora, proizvodnje kabela i žica, kemijske industrije te proizvodnje kućnih potrepština i igračaka, koje su u Hrvatskoj u dvodnevnom posjetu u organizaciji Sri Lanka Export Development Boarda i Veleposlanstva Šri Lanke u Hrvatskoj sa sjedištem u Beču. Održani su i individualni poslovni razgovori predstavnika šrilanskih i 15 hrvatskih tvrtki, najviše iz informatike te proizvodnje ribljih proizvoda i ljekovitog bilja.

Otvarajući poslovni forum, Dunja Konjevod naglasila je mogućnosti distribucije šrilanskih proizvoda na tržište srednje Europe preko hrvatskih luka, osobito Luke Rijeka. Potencijal za poslovnu suradnju postoji, primjerice, i u području brodogradnje, sektora usluga te IT industrije.

Veleposlanik Šri Lanke u Hrvatskoj Musthafa Mohamed Jaffeer, osim u brodogradnji, naglasio je mogućnost dobre suradnje i u prehrambenoj industriji odnosno proizvodnji ribljih proizvoda te u području turizma.

Hrvatska je u Šri Lanku 2008. godine najviše izvozila proizvode strojogradnje, farmaceutske proizvode i zamrzivače, a iz Šri Lanke su se uvozili uglavnom proizvodi tekstilne industrije.

Komentara 4

US
Uman SS
16:11 17.02.2010.

Ma nama se može prodati i morska voda! Sramota!

SI
sifoklop
16:21 17.02.2010.

HA, ha,ha s nama je u plusu i općina Bosanska gradiška a kamoli države.

Avatar tomi2009
tomi2009
16:25 17.02.2010.

šta ću ja kopat ...kad ima neko drugi da kopa za mene ...a ja ću se obogatit na njegovom radu.... Kratki opis izumiranja proizvodnje i potpore trgovini u RH. Živijo ADZ, živila kumrovečka škola i poštena inteligencija...koja smo mi stoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije