Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga OPG-a Život

Umjesto da se bave proizvodnjom, poljoprivrednici moraju razmišljati o opstanku

Nova strategija u prvi plan stavlja mala gospodarstva koja nisu nosioci poljoprivredne proizvodnje, tvrde naši sugovornici
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
28.01.2020.
u 16:25

Iz udruge pitaju kako će dosadašnji zakupnici, mikro i mali poljoprivrednici zadržati svoju proizvodnju koja im ovisi o državnom zemljištu, a zbog zakona bi mogli ostati bez tog zemljišta

Udruga OPG-a Hrvatske Život obratila se Ministarstvu poljoprivrede otvorenim pismom u kojem podsjećaju kako će uskoro biti dvije godine od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U udruzi ističu kako za manje od dva mjeseca kreće upis poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu, a poljoprivrednici, umjesto da se bave proizvodnjom, moraju razmišljati o opstanku svoje proizvodnje i problemima izazvanih zakonom i pravilnicima. Tvrde kako će, umjesto povećanja poljoprivrednih površina u korištenju, imati smanjenje tih površina. Da je zakon loš, vidljivo je, kažu, i iz toga što većina općina nije raspisala natječaje za zemljište.

- Ugovori o privremenom korištenju koji su potpisivani na dvije godine ubrzo ističu. Kako će poljoprivrednici upisivati zemljište i proizvodnju za 2020. godinu kad nemaju reguliran status korištenja jer natječaji nisu sprovedeni ili još nisu potpisani ugovori o zakupu? - pitaju se u udruzi.

Iz udruge pitaju kako će dosadašnji zakupnici, mikro i mali poljoprivrednici zadržati svoju proizvodnju koja im ovisi o državnom zemljištu, a zbog zakona bi mogli ostati bez tog zemljišta (zemljište u drugoj općini i ostali razlozi). Zanima ih i zašto su neke općine umanjile maksimalnu površinu iako imaju više površina na raspolaganju nego što je iskazano interesa.

Iz udruge Život podsjećaju kako su u zadnjih desetak godina uglavnom sklapani privremeni ugovori o zakupu zemljišta. Puno tih površina bilo je, kažu, zakrčeno i moralo ih se po ugovoru raskrčiti i staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje, a troškovi krčenja bili su visoki, ponegdje i veći od vrijednosti samog zemljišta. Kroz tih nekoliko godina što su imali zemljište u proizvodnoj funkciji, zakupci nisu uspjeli vratiti većinu troška krčenja, a sada mogu ostati bez tih površina, tvrde u udruzi.

- Što će biti s onima koji nisu ispoštovali gospodarske planove na osnovu kojih su dobili zemlju u zakup i tko će to kontrolirati? Zašto jedinice lokalne samouprave ne raspisuju natječaje iako im je odavno prošao program raspolaganja? – pitanja su koja iz Udruge OPG-a Život postavljaju odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije