Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za privatizaciju u funkciji dokapitalizacije

Uljanik sam može izgraditi još dva broda

uljanik
Duško Marušić
09.12.2009.
u 14:33

Uljanik je u pregovorima za dobivanje posla sa švedskom kompanijom Transatlantik ušao u uži krug natječaja za gradnju četiriju brodova te još dvaju specijalnih brodova. Ugovor sa švedskom kompanijom Puljanima bi osigurao poslove i za 2012. godinu.

- Mnogo je jeftinije hrvatskoj državi da odmah preuzme sve obveze za brodogradilišta i financira proizvodnju nego da otvori stečaj. Otvaranjem stečaja potrošit će više novca nego da preuzme obveze - kazao je jučer u Puli Karlo Radolović, član Uljanikove uprave koji rijetko istupa u javnosti. Radolović je govorio povodom obilježavanja 153. obljetnice brodogradilišta u Puli.

Najavio je da je uprava Uljanika pripremila primjedbe i za drugi krug natječaja za privatizaciju.

- Prvi je krug uvijek čvrsti krug, a drugom krugu već postoji mogućnost pregovaranja, dakle mogućnost da se natječaj prilagodi privatizaciji u funkciji dokapitalizacije. Mi moramo naći skupine ulagača koji su spremni u prvoj fazi financirati takvu privatizaciju, a potom dopustiti svojim partnerima da to financiraju u drugom koraku - kazao je Radolović.

Naveo je da je likvidnost Uljanika zadovoljavajuća te da bi Uljanik, uz minimalnu pomoć, mogao sam financirati gradnju dvaju brodova. Time bi mogao premostiti vrijeme do ljeta iduće godine kada se pulski brodograditelji nadaju novom, velikom poslu.

Uljanik je u pregovorima za dobivanje posla sa švedskom kompanijom Transatlantik, najavio je predsjednik uprave Uljanika Marinko Brgić.

Uljanik je ušao u uži krug natječaja za gradnju četiriju brodova te još dvaju specijalnih brodova.

- Ako taj posao dobijemo, gradit ćemo brodove opskrbljivače platformi koji drže platforme sigurnima u zaleđenim područjima. Specijalni brodovi će sidriti i odsidravati platforme - kazao je Brgić. Posrijedi su sofiscitirani brodovi, dugi 100 metara, a vrijedni sto milijuna dolara s kojima bi Uljanik imao posla još 2012. godine.

Danas Uljanik ima ugovorenih osam brodova od kojih se za pet očekuje isporuka iduće godine, a još dva broda ostaju za 2011. godinu.

Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe, najavio je potpisivanje još jednog ugovora za gradnju brodova za prijevoz rasutih tereta s Uljanikom. I ta suradnju omogućiti će Uljaniku da premosti vrijeme kada je poslova sve manje, a konkurencija s Dalekog istoka pritišće.

- Mi nismo u poziciji da budemo prisiljeni na privatizaciju koja nije u interesu razvoja Uljanika, mi želimo sačuvati svoj kapital, a kada prođe kriza nastaviti svoj program proizvodnje - naglasio je Radolović.

Komentara 3

LO
Loco
14:49 09.12.2009.

\"Puno jeftinije je hrvatskoj državi da odmah preuzme sve obveze za brodogradilišta, financira proizvodnju nego da otvori stečaj. Otvaranjem stečaja potrošiti će veće novce nego da preuzme obveze\" Draga gospodo, a zašto bi država preuzimala obveze, zašto ne financirate proizvodnjuu onime što ste zaradili i ugovorili? Do kada tako?

KA
kajinx
15:06 09.12.2009.

Antikristi i masoni Komunisti ovi, oni Šire sotonske fraze Da nas poraze. Hajde Jaca i ostali mrzitelji Hrvatske, uništite sve sto je Hrvatski ponos i što Hrvate stavlja dva koplja iznad svih ostalih. EU je samo izgovor za uništenje Hrvatske!

OB
-obrisani-
20:49 09.12.2009.

Pa da, najprije - Banke 95% u stranim rukama, onda - Telekomunikacije, - INA, Pliva, - Brodogradilista, ... tako da cemo imati jedino radnu snagu, tj. biti sluge u svome! Ovo je ogavna, podanicka i izdajnicka politika! Jedini nam jenam je spas dr. Miroslav Tudjman, koji sve ovo moze zaustaviti i preokrenuti da opet budemo ponosni, na ono sto smo i tko smo! Zato se Hloverku treba smjeniti, kako bi samo gledali na HRT-u \"prave\" kandidate, kaosto su Josipovic (pisao Haaske optuzbe za nase generale!) Pusicku (koja \"dokazuje\" kako je RH i HV agresor na BiH) Vidosevica (koji se obogatio, kao Predsjednik Gospodarske Komore u Hrvataskoj, dok su se drugi borili i branili) Kajin koji nece Hrvate iz BiH i zeli neovisnu Istru! Dr. Miroslav Tudjman za Predsjednika RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije