Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA ODLUKA

Ružić: Likvidacija Uljanika d.d. zbog dugova i zakonskih razloga

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/8
22.01.2020.
u 13:35

Očekivana je to odluka vjerovnika s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje

Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Očekivana je to odluka vjerovnika s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje, a da obaveze u iznosu 4,85 milijardi kuna značajno premašuju vrijednost imovine, koja iznosi 1,75 milijardi kuna, zbog čega izrada stečajnog plana nije moguća.

"Kada usporedite procijenjenu vrijednost imovine kojom društvo raspolaže i ukupnu vrijednost obveza, a s druge strane činjenicu da nema tekuće proizvodnje ni novčanih sredstava za njezino pokretanje, onda je jedini mogući zaključak da nema uvjeta za izradu stečajnog plana", istaknula je Ružić.

Slijedom toga ona je predložila Skupštini vjerovnika da donese odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana, da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli.

Sve tri odluke su prihvaćene s više od 90 posto glasova vjerovnika, čime je i formalno stavljena točka na postojanje Uljanika d.d. Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856 u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji. O tome, međutim, vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj Vladi.

Inače, Skupština vjerovnika u srijedu je prvotno trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856, da bi u konačnici u fokusu bile isključivo odluke kojima se definitivno stavlja točka na prošlost Uljanikovog holdinga.

"Moguće je da se će se to obaviti u godinu dana, a moguće je da će se protegnuti i na duži vremenski period. Okvir za poslovni plan je napravljen i pretpostavka je da bi iza njezine izrade trebali stati vjerovnici, a dominantni vjerovnik Uljanika d.d. je država", poručila je stečajna upraviteljica Marija Ružić. 

Naime, Ministarstvo financija zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Puli 17. siječnja dostavilo je podnesak stečajnog vjerovnika u kojem Republika Hrvatska predlaže Trgovačkom sudu da pozove stečajnu upraviteljicu da u odnosu na stečajnog dužnika Uljanik d.d. iznese prijedloge samo onih odluka koje je po odredbama Stečajnog zakona ovlaštena donijeti skupština vjerovnika.

Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

"Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je dio o likvidaciji, međutim odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izraziti nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo", zaključio je Hadžić.

"Mi danas imamo likvidaciju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u oživljavanje proizvodnje. Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička, koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju",  poručio je Hadžić.

Dodao da, što se tiče "političkog prepucavanja oko toga tko bi trebao stati iza projekta Uljanik 1856", stav je svih da je pomoć svakoga tko može pomoći - od mjesne zajednice, grada i županije, pa do države, u bilo kojem obliku i na bilo koji način i više nego dobrodošla.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac naglasio je kako su danas, kako je rekao "neki možda i zadovoljni što je Uljanik završio u ropotarnicu povijesti odnosno što je likvidiran".  

"Nadam se da to nije kraj proizvodnje brodova u Uljaniku i da će Vlada donijeti konačnu odluku da pokrene brodogradnja u Puli, jer tu više ne može nitko imati utjecaja, ni stečajni upravitelj niti vjerovnici već isključivo Vlada", poručio je Cerovac.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
10:33 22.01.2020.

a di su zavrsile pare nije 5 milijardi kuna neka sica...amen

Avatar navijač
navijač
11:20 22.01.2020.

Sad će opet biti Hrvatske zastave i kmečanje po Istri, a nitko se ne pita gdje je toliki novac koji smo svi dali da bi ga pokrali oni za koje glasaju ti isti.

Avatar southman
southman
11:35 22.01.2020.

Eto scenarija za kojem su ušmrkani Istarski čelnici odavno radili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije