Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup radnika

Uljanik će tek procijeniti koliko je radnika u riječkom škveru višak

3. maj portal (1)
Goran Kovacic/PIXSELL
12.06.2013.
u 17:54

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru Nada Jelinić: "Starčević strahuje da će u sustavu Uljanika 3. maj biti u podređenom položaju."

Oko tisuću radnika 3. maja okupilo se danas na skupu radnika u brodogradilištu kako bi od Radničkog vijeća i uprave doznali što ih čeka po okončanju privatizacijskog procesa, kad ih za dvadesetak dana u svoj poslovni sustav preuzme pulski Uljanik. Skup je bio zatvoren za  javnost, no doznaje se da je protekao mirno i uz tek pokoju upadicu i uzvik radnika nezadovoljnih što ni oni, a isto tvrde i radnički predstavnici u Nadzornom odboru, Radničkom vijeću i sindikatima, nemaju informacija o programu restrukturiranja i planovima Uljanika s riječkim škverom. 

Prema riječima Juraja Šoljića, predsjednika Radničkog vijeća, na skupu radnika uprava je predstavila grubi nacrt programa restrukturiranja i izvijestila da će od strane Uljanika tek uslijediti procjena viška radnika i službi koje će se pripojiti društvima grupacije Uljanika. No, naglasio je Šoljić, s predstavnicima Uljanika dogovoreno je da će se svaka mjera u preustroju odrađivati sa socijalnim partnerima i da će Radničko vijeće sudjelovati u odlučivanju. Kazao je i da je Uljanik spreman potpisati socijalni sporazum kojim će jamčiti sva prava iz Kolektivnog ugovora radnicima 3. maja.

– Ljude su zanimali sinergijski učinci pa smo im prenijeli obećanje koje su nam dali predstavnici Uljanika da ćemo u roku od dva tjedna dobiti program restrukturiranja i detaljnije informacije o tome što donosi spajanje dvaju brodogradilišta, a predstavnici Uljanika najavili su da će do tada snimiti stanje u 3.maju – kazao je Šoljić. Dodao je da je najvažnije u cijelom procesu da se potpiše ugovor o kupoprodaji i napokon krene restrukturiranje te da se osigura posao jer su navozi prazni. U Radničkom vijeću očekuju da će Uljanik već u srpnju postaviti novu upravu u riječki škver koja će voditi restrukturiranje jer ova je uprava, nastavio je, zašla u slijepu ulicu i nije u mogućnosti ugovarati brodove.

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru Nada Jelinić – Starčević zamjerila je Vladi i resornom ministarstvu što su od riječkog škvera "digli ruke" prije šest mjeseci, a prema informacijama koje ima o planovima Uljanika sa 3.majem, a kojih je malo, čini joj se da će u poslovnom sustavu Uljanika riječki škver biti u apsolutno podređenom položaju, razbijen na tri poduzeća.

>> Vlada preuzela vlasništvo u četiri tvrtke iz Trećeg maja i 530 radnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije