Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska agencija

Ulaganja poduzetnika u dugotrajnu imovinu smanjena za 15,4 posto

ured
Arhiva Večernjeg lista
05.01.2010.
u 14:38

Samo 29.129 poduzetnika (od njih ukupno 87.421), odnosno 33,3 posto, iskazalo je ulaganja u svojim statističkim izvještajima, dok ostatak nije iskazao nikakva ulaganja.

Hrvatski poduzetnici su u prvih devet mjeseci prošle godine uložili 41,9 milijardi kuna u dugotrajnu imovinu, što je za 15,4 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine, piše u podacima Financijske agencije (Fina). Ovi su podaci očekivani, zaključuju u Fini, s obzirom na smanjenje ukupne gospodarske aktivnosti.

Podaci iz devetomjesečnih statističkih izvještaja pokazuju kako veći broj poduzetnika u navedenom razdoblju nije ništa ulagao u svoju dugotrajnu imovinu. Samo 29.129 poduzetnika (od njih ukupno 87.421), odnosno 33,3 posto je iskazalo ulaganja u svojim statističkim izvještajima, dok ostatak nije iskazao nikakva ulaganja.

Mali poduzetnici smanjili su ulaganja u dugotrajnu imovinu za 8,1 posto, srednji poduzetnici za 11,4 posto, a veliki za 18,4 posto, sve u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Prema tehničkoj strukturi ulaganja najviše se ulaže u građevine - 43 posto ukupnih ulaganja (najveći se dio odnosi na cestogradnju), pa u opremu s udjelom od 39,4 posto. U ostalu dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu u istom je razdoblju uloženo 17,6 posto ukupnih ulaganja. Povećana su ulaganja u stambene zgrade za 32,3 posto, ali nisu mogla pridonijeti ukupnom povećanju ulaganja u dugotrajnu imovinu zbog malog udjela u ukupnim ulaganjima od 3,7 posto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije