Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum

Ulagači moraju imati sve informacije, inače odlaze drugima

'05.04.2011., Hotel Dubrovnik Palace, Dubrovnik - Brownov Forum o trgovinskoj razmjeni i ulaganjima SAD-a i zemalja jugistocne Europe. Organiziraju ga Ured predsjednika RH, veleposlanstvo SAD-a, vlada
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
07.04.2011.
u 08:30

Uklanjanje korupcije, raznih nameta i administrativnih prepreka neke su od preporuka za bolju ulagačku klimu

Na dvodnevnom skupu u Dubrovniku organiziranom u spomen na preminulog američkog ministra trgovine Rona Browna, koji je prije 15 godina sa skupinom američkih ulagača htio uspostaviti suradnju na hrvatskom tržištu, Borislav Škegro, prisjećajući se vremena otprije 15 godina kada je on bio potpredsjednik Vlade, kaže da je još ostao problem nerazumijevanja tržišnog gospodarstva i investicija.

Sadašnji potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević ističe da se ubrzano radi na uklanjanju svih prepreka, a u tri mjeseca od kada je u Vladi i sam je poduzeo važne korake ne samo od razgovora s potencijalnim investitorima, nego i naporima u izmjeni zakona važnim za ulagače do uvjeravanja da lokalna razina ne može biti jača od države u prihvaćanju stranih ulagača. Zbog toga se, primjerice, radi na uvođenju mjere kojom sporovi države i lokalne razine više ne bi smjeli biti prepreka ulagačima.

– Daljnji interes za ulaganja u Hrvatsku iskazuje investicijska grupacija G2 te Guardian za proizvodnju stakla s kojima sam i obavio razgovor. Razgovarao sam i s Robertom Benmoscheom, jednim od najistaknutijih svjetskih biznismena koji već nekoliko godina živi u Dubrovniku i koji nema veći interes ulaganja u Hrvatsku, ali nam je važan promotor za strane ulagače – rekao je Milošević.

Na forumu su dane i konkretne preporuke za uklanjanje prepreka ulagačima, iako one nisu nepoznate, a odnose se na uklanjanje administrativnih prepreka, veću brzinu za ulagače kroz objedinjavanje u one stop shop, uklanjanje korupcije, raznih nameta. Veći napori usmjereni su perspektivnijim ulagačima, onima usmjerenima u istraživanje i razvoj. Varel Freeman iz Europske banke za obnovu i razvoj smatra da se regija mora brendirati i nametnuti ulagačima.

– Ulagači ne znaju mnogo o ovom dijelu svijeta i, da bi nešto doznali, moraju istraživati. Ako im informacije ne budu servirane i nametnute, prije će se okrenuti poznatim destinacijama kao što su Kina ili Brazil koje doživljavaju kao sigurne izvore profita – rekao je Freeman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije