Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

Ukupni promet industrije pao za 4 posto na godišnjoj razini

Industrija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
30.10.2019.
u 07:30

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 28,1 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,6 posto. Pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na na prethodni mjesec pao za 4,4 posto, dok je na godišnjoj razini smanjen za četiri posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je pao za 4,4 posto u odnosu na srpanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 0,1 posto, dok je na stranom tržištu pao za 20 posto.

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 28,1 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,6 posto. Pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije porasla za 12,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto.

Na godišnjoj je razini, u kolovozu ove u odnosu na isti lanjski mjesec, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije bio manji za četiri posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 4,3 posto, a na stranom za 6,9 posto.

Pritom je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 10,6 posto, kapitalnih proizvoda za 8,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto.

S druge strane, prodaja energije je porasla za 6,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
moškov
07:43 30.10.2019.

iduce godine ce proizvodnja porasti za jedno 25% jucer je to dogovoreno izmedju kgk i gospodina njonja i najjace industrijske sile u regiji bivsoj jugi plus bas ta sila ilirija ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije