Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB bankama:

'Ukinite naknade za podizanje gotovine i i uvedite posebno radno vrijeme za umirovljenike'

Boris Vujčić, guverner HNB-a
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
23.03.2020.
u 13:32

Kako bi se smanjilo širenje zaraze središnja je banka zatražila od banaka i za izdavanje debitnih kartica za najugroženije potrošače te izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike

Hrvatska narodna banka, uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata, dala je preporuku bankama da privremeno ukinu naknadu fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže u Hrvatskoj. Žele omogućiti da građani podignu novac na najbližem bankoamtu bez dodatnih troškova.

- HNB očekuje da se navedena preporuka počne primjenjivati što je moguće prije, a najkasnije od 25. ožujka te bude u primjeni u cijelom razdoblju trajanja ovih izvanrednih uvjeta izazvanih pojavom COVID-19 - kažu u središnjoj banci.

Bankama su uputili i molbu da razmotre mogućnost izdavanja debitnih kartica najugroženijim skupinama potrošača. To se ponajprije odnosi na starije osobe koje nemaju izdane debitne kartice po računima te na potrošače koji su zbog blokade otvorili zaštićene račune za koje neke banke nisu predvidjele izdavanje debitnih kartica. Korištenje debitnih kartica omogućilo bi tim skupinama građana pristup gotovini i informaciju o stanju na računu putem mreže bankomata. Također, predlaže se i  uvođenje izdvojenog radnog vremena za umirovljenike i ostale ugrožene skupine.

Planiraju li banke dodatno reducirati broj poslovnica koje rade zbog potresam, regulator očekuje da tome pristupe analitično i odgovorno, vodeći računa o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika, ali i osiguravanju osnovnih bankovnih usluga klijentima u poslovnicama. Poseban naglasak potrebno je staviti na održavanje bankomatske mreže, mreže POS terminala i ključnih digitalnih kanala (e-bankarstvo i m-bankarstvo), koji moraju biti funkcionalni, dostupni i stabilni.

VIDEO 20 novosti o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 1

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
13:37 23.03.2020.

Hahahaha, preporuku, evo ja im preporučujem da nam svima isplate po 100.000 kuna, hahahahaha, lik ima plaću od 100 tisuća kuna i daje preporuke. Čovječe, NAREDI IM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije