Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadovoljni poreznim rasterećenjem

Ugostitelji između nižih cijena i viših plaća biraju radnike

Marin Medak
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
04.01.2020.
u 09:15

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić

Svakim danom nove godine u restoranima je sve manje tehničkih problema izazvanih sniženjem PDV-a. Od 1. siječnja ugostitelji na hranu i slastice plaćaju 13 umjesto 25 posto, ali zbog pogreške pri unosu, mnogima su na kraju izlazili računi na kojima je i za sokove, vino... obračunat krivi, niži PDV. Sve se odmah ispravlja, a ako se ne računa malo stresa, oštećenih nema. Niži PDV ugostiteljima će ove godine uštedjeti 900 milijuna kuna. Većina zna što će s tim novcem.

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić.

– Dio ćemo uložiti u dizanje kvalitete, a dio u plaće naših dvadesetak stalno i sezonski zaposlenih. Sniženja cijena ni u Monteu ni u većini restorana neće biti.

– Za to nema prostora. Mnoge je ugostitelje PDV od 25% proteklih godina potpuno iscrpio, a mnoge doveo i na rub zatvaranja i sada im je prioritet dizanje plaća jer će ostati bez radnika. I, naravno, ulaganje u kvalitetu – kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
00:34 05.01.2020.

Ovo koliko vidim ne kažu ugostitelji već jedan čovjek. U prosjeku kod ugostitelja će biti - niti niže cijene, niti veće plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije