Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledni Sirijac:

'U Vukovaru proizvodim lijekove koji će osvojiti svijet'

02.01.2015., Sveta Nedelja - Radwan Joukhadar direktor tvrtke Medical Intertrade. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSEL
03.01.2015.
u 18:10

Radwan Joukhadar ugledni je poslovni čovjek u Hrvatskoj. U izgradnju i opremanje tvornice Yasenka u Vukovaru uložio je 
10,5 milijuna eura

Uz otprije poznate tvrtke koje sa bave poljoprivredom, proizvodnjom hrane, obućarskom industrijom i sl., Vukovar je od samoga kraja prošle godine jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se proizvode lijekovi. "Krivac" za tu novu industriju u Vukovaru je Radwan Joukhadar (66), inače vlasnik tvrtke Medical Intertrade d.o.o koja se bavi distribucijom lijekova i sanitetskog materijala.

Vukovarska tvrtka za proizvodnju lijekova zove se Yasenka, a ime je dobila po Joukhadarovoj supruzi Jasenki, koja je inače oralni kirurg. Smještena je u objektu koji je sagrađen prije nekoliko godina, u kojem se nalazi vukovarska podružnica tvrtke Medical Intertrade koja pokriva istok Hrvatske.

Kako ste se odlučili otvoriti i tvornicu lijekova, i to baš u Vukovaru?

Oduvijek sam sanjao o tome da otvorim tvornicu lijekova i godinama tiho radio na tome. Neki su govorili da sam lud, da mi to ne treba, ali nisam odustajao. Kada smo gradili objekt u Vukovaru, tražio sam da bude površine 6000 metara četvornih jer sam razmišljao unaprijed. Govorili su mi i tada kako mi za prodaju lijekova takav objekt ne treba, da bih mogao uštedjeti dosta novca, ali nisam odustao. Usto, tvornica se nalazi u Vukovaru koji mi je iznimno prirastao srcu, gdje sam nekada živio i učinio svoje prve korake kao poduzetnik.

Znači li to da otvaranjem tvornice u Vukovaru postajete i značajan igrač kad je riječ o proizvodnji lijekova uopće u Hrvatskoj?

Ne opterećujem se uopće time kakav ću igrač biti i koje mjesto zauzimati. Već sada mogu reći kako Yasenka nikome u Hrvatskoj neće biti konkurencija. Naime, naš cilj je svoje proizvode izvoziti po cijelome svijetu. Yasenka je građena i opremljena najsuvremenijom tehnologijom, što nam omogućuje da lijekove i sve drugo što budemo proizvodili u Vukovaru izvozimo u cijeli svijet. Tržište će odrediti koliko ćemo raditi i koliko imati posla. Dosta govori i podatak da je u gradnju i opremanje objekta u Vukovaru uloženo oko 10,5 milijuna eura.

Čime se sve bavite i koliko danas vaše tvrtke zapošljavaju ljudi?

Imamo u Hrvatskoj tri veledrogerije sa sjedištima u Vukovaru, Zagrebu i Splitu, a isto tako i podružnice u BiH i Sloveniji. U Hrvatskoj imamo ukupno 35 ljekarni. Sada smo otvorili i tvornicu u Vukovaru te tako zaokružili cijeli proces. Zapošljavamo ukupno 585 ljudi, što je zaista velik i značajan broj. Yasenka zapošljava 15 radnika.

Kako je Sirijac, koji je rođen u Alepu i u Hrvatsku došao studirati farmaciju 1969., uspio?

Prvo, uvijek smo radili korak po korak i razmišljali unaprijed. Nismo si dopuštali da previše poletimo. Isto tako, uvijek smo razmišljali i što ako poslovni plan ne uspije, što će biti dan nakon toga. Usto, imao sam i neki svoj san i cilj. I farmaciju sam počeo studirati jer sam mislio da su u prošlosti liječnici, farmaceuti, stomatolozi dobro prolazili. Manje je poznato da sam još 1990. godine, dok sam radio u Vukovaru, napustio državni posao i odlučio pokrenuti prvu privatnu veledrogeriju u bivšoj državi. I tada su mi govorili da sam lud, da mi to ne treba i slično. Međutim, današnji rezultati i uspjesi pokazuju da nisam pogriješio iako je bilo iznimno zahtjevno i naporno. Krenuo sam sa dva zaposlena, putovao i radio po cijele dane.

Kako danas uspijevate sve postići?

Prosjek godina u tvrtki je 36 i to su najvećim dijelom sve visokoobrazovani kadrovi. Usto, prema svim zaposlenima oduvijek sam maksimalno korektan i gledam da pomognem koliko god mogu. Takav način rada i razmišljanja dobrim mi se i vraća. Moji radnici su zapravo moje najveće bogatstvo.

Komentara 20

L0
luena 01
18:46 03.01.2015.

Ajd ne pricajte o covjeku ,pojma nemate... Zivi godinama u Hrvatskoj i ovo mu nije prva firma (tvornica ) lijekova,zena mu je nasa Jasenka (Y) ... Muci vas da se odlucio za Vukovar a ne za veci grad npr.Zagreb ,Osijek il Rijeku...

JR
Jean Renault
18:47 03.01.2015.

Taj čovijek je vukovarac živio je u Vukovaru tu se oženio i normalno je da tvrtku otvori u Vukovaru. Vukovar ima poduzetničku zonu uz Dunav i grad je strategijski bitan samo što mi Hrvati nismo navikli da je Vukovar grad koji živi svaki dan , da je Vukovar imao povijest od 1231. godine i ranije, tocnije tad je dobio status Slobodnog kraljevskog grada ! Vukovar i Vukovarci Hrvati moji žive svaki dan u želji da Vukovar bude opet što je i bio prije medju najbogatijim gradovima u bivšoj državi od Vukovara je samo slovenski Maribor imao bolji standard gledano po BDP po glavi stanovnika to je bio Vukovar i to će Vukovar bit opet ponovno ali u Hrvatskoj !

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
18:58 03.01.2015.

Svaka čast, ovo je vijest vrijedna hvale. Posebno me veseli što je tvornica otvorena u Vukovaru. Sretno gospodine Joukhadar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije