Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izračun kamate

Udruga Franak: U Splitskoj banci za isti kredit EKS veći nego u drugima

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.09.2014.
u 08:06

Splitska banka koristi kalendarski broj dana za izračun kamata u svakom anuitetu, prema prosjeku dnevne kamate za 360 dana

Prema izračunu Udruge Franak Splitska banka zaračunava od 1,38 do 1,67 posto veće godišnje iznose kamata nego druge banke uz ostale jednake službene uvjete kreditiranja

.– Splitska banka izračunava promjenjive anuitete drukčije nego ostale banke u Hrvatskoj, koristi kalendarski broj dana za izračun kamata u svakom anuitetu, na temelju prosjeka dnevne kamate za 360 dana, zbog čega je ukupni iznos naplaćenih kamata na godišnjoj razini kod usporedbe potpuno jednakih kredita s jednakim nominalnim kamatama i razdobljima otplate veći nego u svim ostalim bankama, a u slučaju prijestupne godine taj je iznos veći za 1,67 posto – kaže Franak koji je, na traženo očitovanje, iz HNB-a dobio odgovor da je poslovanje banke zakonito i utemeljeno na propisima HNB-a.

Isto poručuju i iz Splitske banke u kojoj kažu da odabir metodologije izračuna ovisi o izboru kreditora i da su njegovi efekti vidljivi u efektivnoj kamatnoj stopi i time transparentni te cjenovno usporedivi.

>> Štiti li HNB nezakonito poslovanje Splitske banke?

Ključne riječi

Komentara 1

PO
poklopac
19:47 18.09.2014.

Da, i? Kome se ne sviđa neka ode u neku drugu banku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije