Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽEŠĆA KONKURENCIJA

Potrošnja posustaje: Kineski div očekuje skromniji rast prihoda

FILE PHOTO: The logo of Alibaba Group is seen at its office in Beijing
Foto: Thomas Peter
1/3
19.11.2021.
u 17:05

Prilagođena neto dobit niža je 39 posto nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, kliznuvši na 28,52 milijarde juana

Kineska skupina za internetsku trgovinu Alibaba Group Holding izvijestila je da očekuje skromniji rast godišnjih prihoda zbog slabije potrošnje, žešće konkurencije i strožeg regulatornog nadzora koji je utjecao na ljetno tromjesečje.

U drugom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u rujnu prihod najveće svjetske internetske trgovine porasli su za 29 posto, najslabije u zadnjih šest tromjesečja, dosegnuvši 200,69 milijardi juana (31,44 milijarde dolara).

Prilagođena neto dobit niža je 39 posto nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, kliznuvši na 28,52 milijarde juana.

Prihod u internetskoj maloprodaji u Kini, ključnom dijelu Alibabinog internetskog poslovanja, uvećan je za trećinu, na 126,83 milijarde juana, a isti je rast bilježio i odjel poslovanja u oblaku, s prihodom od 20 milijardi juana.

Za trećinu je porastao i prihod od maloprodaje i veleprodaje u inozemstvu, poskočivši na 15,01 milijardu juana.

U Alibabi očekuju da će im prihod u fiskalnoj godini koja završava u ožujku iduće godine porasti 20 do 23 posto.

Glavni su uzroci skromnijeg rasta sve žešća konkurencija i posustajanje potrošnje u Kini, rekao je ulagačima izvršni direktor kompanije Daniel Zhang.

Kineski su potrošači suzdržaniji u potrošnji nakon novih valova zaraze covidom 19, redukcija potrošnje struje i previranja na tržištu nekretnina, napominje BBC.

Alibaba je početkom godine priopćio da namjerava uložiti velike iznose u Taobao Deals, odjel fokusiran na siromašnije gradove, i u inicijative za fizičku maloprodaju.

Velike kineske tehnološke tvrtke našle su se ove godine pod pojačanim regulatornim nadzorom zbog navodnog kršenja zakona o ravnopravnom tržišnom natjecanju, što je utjecalo na rezultate digitalne tvrtke za prijevoz Didi Global i društvene mreže Tencent Holdings.

Osnivač Alibabe Jack Ma uglavnom se ne pojavljuje u javnosti otkako je prošle godine kritizirao kineski regulatorni sustav.

Vlasti su prije godinu dana blokirale inicijalnu javnu ponudu dionica Alibabine financijsko tehnološke podružnice Ant Group, vrijednu 37 milijardi dolara, a ovog su proljeća Alibabi izrekle rekordnu novčanu kaznu od 2,8 milijardi dolara zbog gušenja konkurencije.

>> VIDEO Hrvatska je naručila lijek protiv korone, jedna bočica stoji 15.500 kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije