Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Depoziti i dalje rastu

U veljači odobreno 200 milijuna kuna stambenih i 100 milijuna kuna gotovinskih kredita

Ilustracija: Broja? novca
Foto: Davor Puklavec/24sata
1/2
31.03.2022.
u 13:22

Ukupna likvidna sredstva u veljači su se blago smanjila, za 400 milijuna kuna ili 0,1 posto na osnovi transakcija, što, prema izvješću HNB-a, odražava pad neto inozemne aktive uz istodobni rast neto domaće aktive.

Krediti stanovništvu rasli su u veljači 300 milijuna kuna, prema podacima HNB-a. Od toga se 200 milijuna kuna odnosi na stambene, a 100 milijuna na gotovinske nenamjenske kredite. Na godišnjoj razini stambeni su krediti nastavili usporavati, sa 8,4 posto u siječnju na osam posto u veljači, dok su gotovinski nenamjenski krediti blago ubrzali, sa 3,3 posto na 3,4 posto. Time je godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu ostao na razini prethodnog mjeseca s godišnjim rastom od 4,4 posto.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, porasli su tijekom veljače za 1,4 milijarde kuna (0,6 posto) te su na kraju mjeseca iznosili 247,5 milijardi kuna. Godišnja stopa rasta ukupnih plasmana ubrzala se na četiri posto u veljači, sa 3,6 posto u siječnju. Najveći rast bilježe krediti nefinancijskim poduzećima - 1,8 milijardi kuna. Istodobno su se krediti ostalim financijskim institucijama smanjili za 700 milijuna kuna.  

Ukupna likvidna sredstva u veljači su se blago smanjila, za 400 milijuna kuna ili 0,1 posto na osnovi transakcija, što, prema izvješću HNB-a, odražava pad neto inozemne aktive uz istodobni rast neto domaće aktive. Novčana masa porasla je na mjesečnoj razini za 1,2  milijarde kuna (0,6 posto), pri čemu se ponajviše povećao depozitni novac stanovništva. Kvazinovac se smanjio za 1,6 milijardi kuna (0,7 posto) kao rezultat smanjenja kunskih depozita domaćih sektora, a posebice ostalih financijskih institucija.

VIDEO: Od 1. travnja plin skuplji prosječno 16 posto, a struja 9,6 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije