Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište kapitala

U Uljanik mirovinci i državne tvrtke, Viro odlazi s burze

'Pula - Brodogradiliste Uljanik kojem prijeti privatizacija, a samim time je upitna daljnja zaposlenost radnika. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list'
'Dusko Marusic/Vecernji list'
20.11.2012.
u 18:00

Ingrine obveznice nude se po samo 10 posto vrijednosti, a Nexeove po 63

Početak tjedna ohrabrio je sudionike tržišta kapitala s objavljenih nekoliko informacija poput novih poslova Tehnike i Viadukta, uspješnog refinanciranja Atlantic grupe i deblokiranog računa Badela 1862. Do kraja tjedna obavlja se upis novih dionica u Uljanik, a do petka, kada se zatvara upis novih dionica, među ulagačima trebali bi se pojaviti mirovinski fondovi i državne tvrtke, dok je Adris svoj ulazak već najavio. Istodobno, Dalekovod je u blokadi, a radnici najavljuju prosvjed. Obveznica Ingre nudi se po samo 10 posto vrijednosti, obveznica Nexe po 63 posto, a ulagači nisu dobro primili ni vijest o delistiranju Vira s tržišta kapitala.

34,8 milijuna za gradnju


Povlačenje dionica Vira s tržišta kapitala bit će prihvaćeno ako je odobre tri četvrtine dioničara društva. A s obzirom na to da 72,88 posto udjela drže tvrtke povezane s vlasnikom, jasno je da će odluka biti provedena. Najviše se ljute mirovinski fondovi, što je i logično, s obzirom na to da sada za dionicu mogu dobiti tek oko 500 kuna, dok su prije oko pet godina, kada su dionice kupovali, za nju platili i tri puta veći iznos. U obrazloženju burzi, uprava Vira objašnjava kako im je uvrštenje dionica prevelik trošak te da trenutačno i nemaju potrebu za financiranjem na burzi. Ingrina obveznica i dalje tone, kupaca nema, ali zasad ni volje za predstečajnom nagodbom, što je otvoreno u slučaju Dalekovoda i Magme čiji su računi, poput Ingrina, također u blokadi. Svjetlija informacija za građevinski sektor objava je Tehnike o sklopljenom ugovoru o izvođenju radova na gradnji Inkubacijskog centra za bioznanosti Bio centra u vrijednosti 7,2 milijuna eura. Posao je dobio i Viadukt na izvođenju radova za Sustav odvodnje u Dubrovniku u vrijednosti 27,6 milijuna kuna.

Spašavanje 3. maja

Do kraja ovog tjedna upisuje se novi kapital u Uljanik pa, iako se zna da će među ulagačima biti i državnih tvrtki, zasad se tek nagađa o imenima, prije svega zato što je većina njih u gubicima. Janaf ima novca, ali je potvrđeno da ne ulazi u taj sektor, nego da će to ipak biti netko bliži branši. Primjerice, Jadroplov. Ako se uspješno provede dokapitalizacija Uljanika, a prema sadašnjim informacijama i bude, tada će novoizabrani Nadzorni odbor odlučiti hoće li takav osnaženi Uljanik preuzeti riječki škver, što je zapravo bio plan Vlade od sredine godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije