Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Menadžer tjedna

U RH uvode skener koji će ukloniti redove u trgovini

'07.09.2010., Miramarska 23, Zagreb - Kreso Perica, Glavni direktor IBM Hrvatska d.o.o. Nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu te jednogodisnjeg rada u tvrtki Dalekovod, Kre
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
09.09.2010.
u 12:10

Kupci će sami skenirati proizvode i na izlasku iz trgovina samo predati skener prodavačici. U IBM-u vjeruju da će trgovci na taj način privući puno više kupaca.

Globalna financijska kriza zahvatila je sve sektore, no iako prihodi rastu sporije, IBM Hrvatska uspješno odolijeva izazovima. Restrukturiranje su u IBM-u na globalnoj razini uspjeli odraditi prije kriznog razdoblja, pa tako i u Hrvatskoj, naglašava Krešo Perica, glavni direktor IBM-a Hrvatska. Čak su, zahvaljujući pregrupiranjima i restrukturiranju kompanije, upravo u Hrvatskoj u odnosu na lani uspjeli povećati broj zaposlenih. Stoga, ističe K. Perica, nema straha za kompaniju, poduzeli su sve mjere štednje i racionalizacije poslovanja koje su bile potrebne da se prilagode kriznim uvjetima. A kada je riječ o cjelokupnom IBM-u, posljednjih 14 kvartala bilježi se dvoznamenkasti rast prihoda po dionici, dodaje K. Perica.

Pametno kad je teško

Unatoč lošem razdoblju za poslovanje, IBM ne prestaje "gurati" i objašnjavati dobrobiti pametnih tehnoloških rješenja. Jer, kako kazuje Krešo Perica, postoji izravna veza između uspješnosti tvrtke i primjene pametnih rješenja. IBM se stoga posvetio inicijativi koju je nazvao "Pametniji planet". Točnije, rješenjima koja mogu omogućiti dugoročno bolje i učinkovitije funkcioniranje cjelokupnog planeta i usto biti ekološki prihvatljivi.

"Otkrijte pametnija rješenja za kreativni svijet", naziv je idućeg IBM foruma u Splitu koji će se održavati od 5. do 7. listopada. Predavanja će biti podijeljena u četiri tematske cjeline: Nova inteligencija, Raditi pametno, Dinamična infrastruktura, Zeleno i više od toga.

Nova inteligencija

Temelj konkurentnosti sve je više znanje, stručnost i intelektualni kapital. Informatička industrija uvijek je nastojala pomoći ljudima u boljem razumijevanju poslovanja, trenutnog stanja u kompaniji i predviđanju trendova, o tome će se govoriti u sklopu teme Nova inteligencija.

Tematskom cjelinom Raditi pametno objasnit će se zašto organizacije moraju postati pametne poput ljudi. Riječ je o organizacijama koje poboljšanja grade na stručnosti, poduzetnosti i kreativnosti svojih ljudi. Jer ljudima treba dati pametne alate kako bi postali učinkoviti i produktivniji, objašnjava K. Perica

Tematska cjelina Dinamična infrastruktura dat će odgovor kako naše pametne sustave možemo učiniti još pametnijima. Kad kažemo „pametniji", mislimo na svijet u kojem digitalna inteligencija može biti ugrađena u cijele sustave, a usto mora biti i samoizlječiva, odnosno biti u mogućnosti sve sama raditi, a ne ovisiti o, primjerice, inženjeru koji non-stop treba biti na usluzi, objašnjava K. Perica.

No da ne bi sve ostalo na riječima, Krešo Perica otkrio nam je nekoliko primjera pametnih rješenja. Uskoro bi u jednom trgovačkom lancu trebao proraditi novi sustav naplate robe – kupac pri ulasku u trgovinu dobiva skener, skenira kupljeno i stavlja u košaru, a pri izlasku skener da prodavačici koja samo naplati kupljeno. Trgovac će zasigurno privući više kupaca na taj način jer stajanje u redu zasigurno nikome nije primamljivo. Nadalje telekomi pomoću IBM rješenja i tehnologije, motre i sistematiziraju podatke o svojim korisnicima, što im naposljetku omogućuje da svoje tarifne modele usklade sa stvarnim pokazateljima potrošnje i navikama korištenja njihovih proizvoda. Jednako vrijedi i za banke. A kada je riječ o državi, uveli smo sustav usklađivanja PDV-a koji je kompatibilan europskom, koji olakšava stranim kupcima da dođu do svog povrata poreza.

Razumjevanje klijenata

– Uz promišljane i razumijevanje potreba klijenata, svi mogu pružiti bolju i pametniju uslugu te tako biti uspješniji, ne samo zahvaljujući svom proizvodu već i tehnologiji uz pomoć koje je plasiran na tržište – smatra Krešo Perica te dodaje:

Tematska cjelina Zeleno i više od toga niz je predavanja na kojima će biti predstavljena inicijativa koja bi mogla pomoći u rješavanju glavnih problema s kojima se svijet danas suočava – klimatskim promjenama, sve većim potrebama za energijom, pristupom čistoj vodi, recikliranju i očuvanju resursa smanjivanjem otpada, etikom i transparentnosti u poslovnim praksama i globalnoj ekonomskoj stabilnosti. Posebno se ponosimo ovom incijativom koja govori o društveno odgovornim tvrtkama.

Ključne riječi

Komentara 9

CR
CrniRoko
12:39 09.09.2010.

Živi bili pa vidili... \"Poštenjačine na djelu\" prvi će dan skenirat 2 komada robe, a u korpu stavit 5.. i više komada...

AU
aurora08
13:16 09.09.2010.

glupani sasavi tocno da toga ima na zapadau ali covjek mora vidjet koliko ih koristi-zanemarav broj, i drugo hrvati uskoro nece ni kupovat, jer nece imat cime platit hehehehehehehe

KA
kakodane2
13:09 09.09.2010.

hm, pa to ima vec u Mercatoru na Vukovarskoj (mozda i drugdje no nisam vidio) i funkcionira dosta dobro no ipak na 4 blagajne treba pomoć jednog djelatnika ali funkcionira....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije