Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grupacija Đuro Đaković

U prvih devet mjeseci ove godine poslovali s gubitkom od 5,4 milijuna kuna

Đuro Đaković
Ivica Galovic/PIXSELL
30.10.2018.
u 16:33

Grupacija je kao dio dovršetka restrukturiranja imala jednokratnih troškova otpremnina i otkaznih rokova u visini od 3 milijuna kuna te bi normalizirana EBITDA bila ostvarena u visini od 22,8 milijuna kuna

Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine ukupne prihode u visini od 364,5 milijuna kuna, a ukupne rashode u visini od 369,9 milijuna kuna, navodi se u izvješću o poslovanju slavonskobrodske tvrtke. Ostvaren je gubitak u poslovanju u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Istovremeno je ostvarena pozitivna EBITDA od 19,8 milijuna kuna, što čini maržu od 5,5 posto. Grupacija je kao dio dovršetka restrukturiranja imala jednokratnih troškova otpremnina i otkaznih rokova u visini od 3 milijuna kuna te bi normalizirana EBITDA bila ostvarena u visini od 22,8 milijuna kuna.

- Društvo ĐĐ Industrijska rješenja je ostvarilo je negativnu EBITDA-u i trenutno je u fazi restrukturiranja. Istodobno, ĐĐ Specijalna vozila imala su pomak u dinamici isporuka vagona te u segmentu obrane, što je uzrokovalo manje prihode, manji izvoz i rezultate poslovanja lošije od planiranih, kao i značajno povećanje zaliha proizvoda i proizvodnje u tijeku - kažu u Đuri Đakoviću.

S obzirom da su u segmentu Transporta rekonstrukcije zbog promjena tehničkih zahtjeva na vagonima završene i prihvaćene od kupaca, proces uhodavanja proizvodnje novog tipa vagona stabiliziran, a pretpostavke za uredno financiranje proizvodnje ostvarene, ovaj segment ima zadatak riješiti preostale interne neefikasnosti u procesu proizvodnje.

Uz optimalnu popunjenost kapaciteta do sada te s obzirom na trenutnu ugovorenost poslova, u Đakoviću očekuju optimalnu popunjenost kapaciteta u ovom segmentu i u idućoj godini. Izvoz ostaje glavni izvor prihoda i čini oko 59 posto ukupnih prihoda slavonskobrodske grupacije. Dio obveza već je restrukturiran promjenom ročnosti i vraćanjem dijela kredita, što je imalo za posljedicu smanjenje neto financijskih rashoda za 3,4 milijuna kuna (oko 33,3 posto).

Tržišnu situaciju u grupaciji ocjenjuju vrlo dobrom, sa zajamčenom optimalnom popunjenošću kapaciteta u idućem razdoblju. Tako je na dan 30. rujna ove godine Đaković imao ukupno 678 milijuna kuna ugovorenih poslova. - Prvi zadatak dovršetka restrukturiranja, refinanciranja i promjena ročnosti obveza uspješno je dovršen potpisom ugovora o kreditu s HBOR-om. Drugi korak pred grupacijom je dovršetak procesa restrukturiranja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja započetog u posljednjem kvartalu prošle godine. Dovršenjem planiranog, ovo društvo više ne bi bilo generator gubitaka te bi počelo pozitivno poslovanje. Treći korak predviđen dovršetkom restrukturiranja je izlazak na tržište kapitala i postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja putem dokapitalizacije – ističu u slavonskobrodskoj grupaciji.

Ključne riječi

Komentara 3

DI
Direkt
16:40 30.10.2018.

U ovoj državi samo subnor 91-95 ostvaruje dobit!!!

WW
wwwcroxx
18:36 30.10.2018.

Otkaz svim jugokomunistima i Srbima koji su naučili spavati na poslu još za vrijeme bivse države. Ostaviti samo građane koji hoće raditi i problem riješen.

LU
lunar777
17:52 30.10.2018.

Treba nagraditi nadzorni odbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije