Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previranja u HUP-u se nastavljaju

U HUP-u ostaje ICT sektor, odlaze Coca-Cola, Saponia?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
23.01.2021.
u 23:25

Za vršiteljicu dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica uprave JGL-a iz Rijeke i članica Udruge proizvođača lijekova HUP-a

Je li vrijeme za novu generaciju lidera u HUP-u doznat će se već potkraj veljače, kad bi to dobrovoljno udruženje poduzetnika, nakon previranja koji su ga ovih dana poljuljali do temelja, trebalo raspisati izbore za novog predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor.

Još od smjene zamjenika glavnog direktora Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja (da bi u međuvremenu kaznena prijava protiv njega bila odbačena zbog zastare), a potom su uslijedili i odlasci predsjednice HUP-a Gordane Deranje i glavnog direktora Davora Majetića, bilo je jasno da se u HUP-u vodi rat dviju struja. Starih, osnivača, te mladih s novim idejama i vizijama kako i koji način poboljšati gospodarsku sliku Hrvatske, a samim time vlastite tvrtke koje su u pandemiji koronavirusa doživjele bolne transformacije.

Nakratko ih je pomirio izbor Podravkaša Marina Pucara za predsjednika, na izborima na kojima je po prvi puta u 27-godišnjoj povijesti HUP-a bilo više kandidata, a Pucar je za dva glasa pobijedio u drugom krugu. No njegova nedavna smrt, otezanje s izborom novih čelnika NO-a i izvršnog odbora, netransparentnost, partikuparni interesi na kraju su kulminirali izlaskom Orbica, Adrisa, Fortenove, Tehnomonta....

Izašli su s mnogo negativnih poruka, umjesto da su kao ozbiljni i odgovorni ljudi osigurali izbor novog vodstva udruge, onih koji imaju abiciju angažirati se u idućem razdoblju, kazao je čelnik Atlantica Emil Tedeschi. No kako bilo, čini se kako 'hupovci', nakon odaslanog lošeg imidža u javnosti, koji su prema riječima  kao  osnivača, koji su se  bili su zadnji  izlazak Orbica, Tehnomonta, Fortenove, Adrisa... 

U HUP-u se posljednjih šest mjeseci uglavnom događalo grupašenje, stvarani su lobistički interesni krugovi, a cjelovita politika i zajednički interesi nisu se artikulirali. No nakon udarca koji su mu izlaskom priredile sada već bivše velike članice poput Adrisa i Fortenove, jučerašnje Vijeće članica HUP-a proteklo je u iznenađujuće mirnim tonovima i dogovorima u kratkom roku, komentirali su jučer neki od poduzetnika koji su mu nazočili. Najveći jučer postignut uspjeh svakako je raspisivanje izbora za sva ključna tijela HUP-a: predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor koji bi se, kako tvrde, trebali provesti potkraj veljače prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi. Za vršiteljicu dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica uprave JGL-a iz Rijeke i članica Udruge proizvođača lijekova HUP-a.

- HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svuda gdje se može pridonijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. U uvjetima najveće krize zbog koronavirusa imali smo rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina - izjavila je Marina Pulišić, v.d. predsjednice HUP-a.

Što se tiče "odmetnutih" tvrtki, riječ je, tvrdi, o članovima koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge, vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, podsjetio je da broje više od 6000 članova koji zapošljavaju više od 270.000 zaposlenika, što je pak više od dvostrukog broja koji za reprezentativnost zahtijeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Na jučerašnjem Vijeću članova, podršku HUP-u u svjetlu nedavnih događaja i izlazaka pojedinih kompanija iz udruge te najava novih jučer su dali brojni predstavnici velikih i malih tvrtki, članovi granskih udruga HUP-a.

- Ostajemo. HUP je član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost, važna je udruga koja se bori za promicanje slobodnog tržišta i smanjenje regulative uz sve ostalo što je u fokusu poduzetnika - rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, koji očekuje da će HUP zbog izazova koji su ga zadesili veoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve poduzetnika, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu. 

- Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme, s fokusom na inovacije i zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati - izjavio je Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma. Hrvoje Balen iz Algebre, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, kaže kako Algebra ni druge članice granske udruge ICT-a, kojih ima oko 150 s više od 25 tisuća zaposlenih, ne namjeravaju istupiti iz članstva. 

- Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga - rekao je Balen. Ostanak su potvrdili i Poliklinika Bagatin, Pliva, Prima, čiji čelnik Renato Radić u njoj vidi "novu energiju i dolazak nove generacije". Čelnik NTL-a Martin Evačić istupanje nekih članica opisuje kao "igre i igrice onih koji su dugo upravljali HUP-om". 
- Mi ćemo ostati i vidjeti što će se dalje događati - ističe, dok Zdravko Jelčić iz Spin Valisa kaže kako i oni zasad ostaju i čekaju da vide kako će se dalje posložiti stvari. 

Oponenti tvrde da je samo jučer iz HUP-a izašlo 10-ak članica, a u HUP-u kažu da iz njega službeno još nije izašao ni Orbico, odnosno Branko Roglić, nego samo Adris i Fortenova. Roglić je dan prije rekao da ima podršku 34 kompanije koje su izašle ili izlaze te da se osniva nova udruga. 

Denisu Matijeviću iz Ena Fruita ne sviđa se što neke strukture HUP-a guraju svoje interese, nisu više aktivni, pa se i on, kaže, pridružio inicijativi i poslao dopis da izlaze van, a na odlasku su, kako tvrdi jedan od naših izvora, i Coca-Cola, Saponia, Luka Ploče, PPD, Petrokemija... HUP-u se spočitava i da su brojne tvrtke u RH lani u koroni prošle vlastite transformacije, više ili manje bolne, dok je HUP, kako tvrde, za to vrijeme servisirao samo vlastite interese. Zamjera mu se i netransparentnost u plaćanja članarina.

Neke velike tvrtke plaćaju i po 500 tisuća kuna, a neke slične i pet puta manje. HUP bi s proračunom od 20 mil. kuna godišnje trebao raditi i u širem interesu, kazali su. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:30 24.01.2021.

U prvim priopćenjima čelnici organizacija koje napuštaju HUP istaknuli su nepravdu koju je doživio Bernard Jakelić, HUP-ov dugogodišnji tajnik. Nije mi jasno da je taj slučaj izravni uzrok izlaska ogromnih organizacija i sustava. Ako je tako i ako je taj razlog opravdan tada nije to problem HUP-a već MUP-a i istrage protiv Jakelića. Kažu zbog zastare nije kriv. Pitanje je da li je dugo godina stvarno radio kolegicama usred HUP-a to što ga optužuju pa zbog zastare je dio toga otišao van pravnog područja, ili nikada nije bio predator nad službenicama nad kojima je imao moć svog položaja u HUP-u i podršku dijela članstva i uprave. Kako je objavljeno prije nastupa "silencio stampa" javilo se više uposlenica koje su bile godinama po njihovim izjavama spolno napadane, od njih se nekoliko bilo i ranije žalilo ali su te prijave završile u ladicama vodstva HUP-a i danas su u zastari. Naravno, ne vjerujem da se tih 5, 10 ili više žena bez ikakvog razloga izložilo javnosti i time ostalo bez zaposlenja u boljoj organizaciji. Za to je u Hrvatskoj potrebna hrabrost. A i sve to nije razlog zašto organizirano se napušta HUP, jednu uglednu organizaciju i partner vladi HDZ-a. A o stvarnim razlozima rekao bih tek ćemo čuti. Kako je HGK izgubila ugled zbog ubiranja prisilne članarine i malih rezultata podrške gospodarstvu a udruga malih poduzetnika još nije završila svoje strukturiranje do kraja, u toj situaciji slabljenje HUP-a je loš znak. A moguće i nepovjerenje prema pravosudnim organima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije