Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva je situacija

U Hrvatskoj obitelj za život ima 13.000 €, u Austriji 36

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
01.06.2019.
u 19:23

Na svakih 100 kuna kućnog budžeta prosječna obitelj 28 kuna izdvaja za hranu, po 15 kuna na režije i prijevoz, sedam kuna usmjeri se na odjeću i obuću, nešto više od pet kuna na telefoniranje i internet, a po tri kune ide na alkohol i cigarete te izlaske u kafiće

Kućanstva u Hrvatskoj u prosjeku godišnje troše oko 82 tisuće kuna, odnosno 6800 kuna mjesečno, što Hrvatsku iznova smješta prema kraju ljestvice najsiromašnijih članica EU. Ni deset posto najbolje stojećih hrvatskih obitelji, koje godišnje troše dva i pol puta više od prosječne obitelji, odnosno oko 194 tisuće kuna, ne love korak s potrošnjom prosječno imućne obitelji u Italiji, Njemačkoj ili Austriji.

Prema Eurostatu, kućanstva u Austriji troše na godinu oko 36 tisuća eura, u Njemačkoj oko 31 tisuću eura, u Italiji nešto manje od 30 tisuća eura. Godišnja potrošnja kućanstava u Sloveniji i Grčkoj iznosi oko 20 tisuća eura, a u Slovačkoj je slična hrvatskoj potrošnji. Ankete o potrošnji kućanstava provode se svakih nekoliko godina, a kompletni rezultati zadnje ankete koja je obuhvatila domaću potrošnju u 2017. godini objavljeni su u petak. Prema njoj prosječno hrvatsko kućanstvo broji manje od tri člana, deset posto najsiromašnijih, oko 150 tisuća kućanstava, živi s manje od 20 tisuća kuna godišnje (19.110). To su uglavnom samačka ili starija dvočlana kućanstva koja 40 posto svojih prihoda daju za hranu.

Distribucija otkriva da svako četvrto kućanstvo raspolaže s manje od 40 tisuća kuna godišnje, odnosno nešto više od 3000 kuna mjesečno, a više od prosječnih 82 tisuće kuna godišnje troši oko 600.000 kućanstava. Inače, na svakih 100 kuna kućnog budžeta prosječna obitelj 28 kuna izdvaja za hranu, po 15 kuna na režije i prijevoz, sedam kuna usmjeri se na odjeću i obuću, nešto više od pet kuna na telefoniranje i internet, a po tri kune ide na alkohol i cigarete te izlaske u kafiće. Na svakih potrošenih 100 kuna, 0,9 lipa ode za obrazovanje, a 2,7 kuna za zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 84

BE
beitsche
19:46 01.06.2019.

Austrijanci nemaju 12 milijardi raznih Udruga..

DU
Deleted user
19:51 01.06.2019.

Austrija od 1945. godine živi u demokraciji, slobodi i slobodnoj, tržišnoj privredi. Nisu imali desetljeća dugačku crveno fašističku (komunističku) diktaturu. Nisu pet godina vodili teški, ali pravedni obrambeni rat koji ih je koštao na milijarde dolara. Da smo mi imali sreće izbjeći zločinački komunizam i fašističku agresiju Srbije i JNA na nas - danas bi i mi danas imali Austriju!

ZS
zstanfel
19:48 01.06.2019.

Uvijek nas upoređujete sa zemljama koje nisu imale komuniste i rat za oslobođenje. Mi smo gradili socijalističke tvornice na zatvorenom tržištu od 45. do 90., a onda ratovali. Većina industrije je bila nekonkurentna s zastarjelim tehnologijama. Bilo je previše gubitaša koje je država financirala iz pomoći koja je dolazila sa Zapada. I kad je prestala dolaziti odmah smo dobili inflaciju od par tisuća posto jer šta komuniste znaju osim štampati novce? Trebat će vremena.... Ni naš mentalitet koji favorizira teorije zavjere ispred vlastite odgovornosti ne pomaže. Balkan nam se uvukao u kosti. 🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije