Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost

U godini ulaska u EU, preuzimanja i spajanja porast će 50 posto

eu, zastava
Antonio Bronić
18.05.2010.
u 14:15

Helena Budiša, organizatorica konferencije Izazovi integracije europskog tržišta tezu temelji na podatku da je, nakon ulaska novih članica u EU 2004., vrijednost spajanja i preuzimanja povećana čak 76,5 posto u odnosu na prethodnu godinu .

- Hrvatska još nije dostigla zenit u spajanjima tvrtki, jer je početkom tržišne ekonomije stvoreno mnoštvo manjih obiteljskih tvrtki, koje su kroz ovih 20 godina, prije dolaska stranih konkurenata, mogle strelovito rasti.

Povećanim ulaskom konkurentskih tvrtki iz Europe i svijeta, domaće tvrtke gube poziciju te su počele shvaćati da su ipak premale da bi se uspješno nosile s takvom konkurencijom. Stoga, može se očekivati porast vrijednosti spajanja i preuzimanja za više od 50 posto u godini ulaska u EU te stvaranje više većih tvrtki na hrvatskom tržištu - zaključila je Helena Budiša, vlasnica tvrtke Uhy HB ekonom, organizatorica konferencije Izazovi integracije europskog tržišta koja se održala u Splitu.

Tezu temelji na podatku da je, nakon ulaska osam novih članica s područja srednje i istočne Europe 2004. godine, vrijednost spajanja i preuzimanja povećana čak 76,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na to da je hrvatsko tržište razvijenije nego što je tada bilo u članicama koje su pristupile EU, naš postotak neće biti tako visok. Spajanja je, kaže Budiša, pojačala i gospodarska recesija jer tvrtke u teškoćama shvaćaju da im je jedini izlaz iz teške situacije udruživanje s jednom ili više drugih kompanija te ostvarivanje bolje pozicije na tržištu, prema dobavljačima i kreditorima.

 

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
23:41 18.05.2010.

A kakvu će koristi od toga imati građani ..... plačat će veće poreze za uludo spiskana i krivo investirana lova ??? .............. da vam nabrojim primjere?? ..... . EU je diktatura i robovlasnička zajednica gdje se čovjek svodi na \"stvar\"" preko čega se ostvaruje zarada ...... TO je EU !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije