Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreću prva ulaganja

U Fondu Inicijative tri mora ima novca za projekte

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske banke za obnovu i razvitak
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
20.06.2021.
u 08:00

Iako je investicijski fond politički potaknut, komercijalni projekti smanjit će razlike u infrastrukturi među europskim zemljama

Investicijski fond Inicijative tri mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, istaknuto je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako je kazala Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja. A ono što su svi govornici naglasili jest da projekti koje će financirati fond moraju biti komercijalno isplativi. Kako je naglasila T. Perko, planirana veličina ulaganja u fond iznosi tri do pet milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače investicijama u najbrže rastuću regiju EU. Fond je dosad prikupio gotovo milijardu eura, a novac će biti korišten za ulaganja u infrastrukturne projekte koji pridonose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture.

Prva ulaganja fonda već su zaključena, ističu u HBOR-u, a radi se o jednom projektu u Poljskoj i jednom u Estoniji. Odobreni projekt mora sadržavati vrijednost za najmanje dvije zemlje Incijative. Prva privatna investicija dolazi iz Hrvatske. Uvodno se videom publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je potvrdio predanost Inicijativi.

Gordan Grlić Radman, snimio Patrik Macek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Inicijativa tri mora (3SI), podsjetimo, pokrenuta je na predsjedničkoj razini kao platforma za pružanje snažne političke potpore ubrzanom gospodarskom razvoju i jačanju regionalne i prekogranične suradnje i povezanosti među 12 zemalja članica EU između Baltika, Jadrana i Crnog mora. Produktivno strateško partnerstvo i sinergija napora među zemljama članicama Europske unije i Sjedinjenih Država dovest će do nadogradnje i modernizacije kritično važnih infrastrukturnih veza u toj regiji.

Prevladavanje postojećih infrastrukturnih nedostataka unaprijedit će integraciju, poslovne kontakte i gospodarski rast, čineći spomenutu regiju privlačnijom za strana ulaganja i privatni kapital, kao način nadopunjavanja kohezijskih instrumenata EU. Investicijski fond Inicijative tri mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u središnjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u zemljama članicama EU koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u infrastrukturu među najvišima u Europskoj uniji, zaključuje se u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije