Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat: Čak 19,2 posto građana EU s osnovnom školom, od 25. do 34. godine, nema posao

U EU 27 glavna briga mladih i neobrazovanih je dobiti posao

studenti posao
VL arhiva
Autor
Gojko Drljača
13.12.2009.
u 18:56

U EU visokoškolsko obrazovanje u pravilu je jamstvo dobivanja posla, ali u Češkoj, Španjolskoj i Grčkoj nije tako. I u RH visokoobrazovani također teško dolaze do posla

U Europskoj uniji statističari Eurostata prebrojili su oko 95 milijuna osoba u dobi od 15 do 29 godina, a to znači da se može reći kako je u EU manje od petine stanovnika mlado. Iako su u zemljama EU razlike u temeljnim životnim pitanjima mladih znatne, ipak se mogu izvući neki zajednički zaključci.

Jao neobrazovanima
Mladi u cijeloj Europskoj uniji imaju velikih problema s ulaskom na tržište rada. U drugom tromjesečju 2009. u EU 27 stopa nezaposlenosti za ljude u dobi od 25 do 34 godine iznosila je zabrinjavajuće visokih 19,2 posto za one s osnovnom školom, nešto podnošljivijih 9,1 posto za mlade s tercijarnim obrazovanjem ili srednjom školom te pristojnih 5,9 posto za mlade sa završenim fakultetima (tercijarnim obrazovanjem). U svim zemljama članicama EU vidljiv je obrazac koji upućuje na to da oni s lošijim obrazovanjem imaju puno manje šanse za dobivanje posla.

U RH loše i obrazovanima
Lakše je ipak za ljude samo s osnovnom školom i u dobi od 25 do 34 godine u Nizozemskoj s nezaposlenošću od 6,4 posto ili Malti (7,6 posto), ali je situacija strašna u Slovačkoj (34,4 posto) i Češkoj (31,1 posto).

Što se pak tiče zaposlenosti mladih sa završenim fakultetima, ona u EU varira od 1,9 posto u Nizozemskoj, također niskih 2,7 posto u Rumunjskoj (što znači da su obrazovani traženi) do vrlo visokih 11,8 posto u Češkoj, 11,7 posto u Španjolskoj i 11,6 posto u Grčkoj. Visoke stope nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine sa završenim fakultetom ima i Italija (9,6 posto). U Hrvatskoj je u istoj dobnoj i obrazovnoj skupini udio nezaposlenih također relativno visok. Iznosi oko 10 posto.

U 2008. u EU 27 četiri od deset osoba u dobi od 15 do 24 godine imale su ugovor o radu na određeno vrijeme, u dobi od 25 do 29 dvije, a u dobi od 30 do 54 samo jedna osoba na deset nema sigurnost ugovora o radu na neodređeno vrijeme. U dobi od 15 do 24 to se objašnjava privremenim poslovima, a u dobi od 25 do 29 godine samo djelomično se može objasniti treningom.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar sebastian
sebastian
20:36 13.12.2009.

Budale Novinari, uvijek usporedivaju lijeve zemlje kao Ceska,Slovacka,Rumunija,Grcka, ja samo mogu reci da su prosle 2 godine preko stotinu tisuca Njemaca dosli u Svicarsku da rade, Vodoinstalateri, Elektricari koji u Njemackoj nemogu za kruh da zarade oko 1900 EURA neto a u Svicarskij imaju 5 do 6 tisuca neto Franaka u djepu...doslo je puno Doktora, bolnickoga perzonala, naucenika, profesora i veliki dio iz gastronomije. Kad HR udje u EU onda ce nasi mladi studenti koji su zavrsili fakultet zbrisati za buducnost i zaradom na zapad i nece ostati u banani i cekati na obecanja ovih prevaranta u saboru !!!!!

Avatar slash_pod_cenzurom
slash_pod_cenzurom
22:23 13.12.2009.

nema ti ni u ojropi ojra bez rada i truda, bit ce kukanja nakon ulaska ...

OB
-obrisani-
22:47 13.12.2009.

Mladima je perspektiva na istoku. Evo sada ce uposliti jos oko 32 000 mladih u Afganistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije