Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlja bez posla

U dvije godine nestalo čak 141.000 radnih mjesta

burza
Arhiva VL
23.01.2011.
u 10:10

U dvije prethodne godine izgubljena su sva novostvorena radna mjesta u sedam "debelih" godina, od 2002. do 2008., kada je hrvatska ekonomija rasla po prosječnoj stopi od pet posto godišnje

U dvije godine Hrvatska je izgubila 141 tisuću radnih mjesta, a broj zaposlenih smanjio se za 8,4 posto. Pokazuje to ovaj tjedan objavljena Anketa o radnoj snazi Državnog zavoda za statistiku, koja je rađena prema metodologiji Međunarodne organizacije rada i Eurostata.

Kao da nema Osijeka

Neznatno povoljniji podaci proizlaze iz evidencije Mirovinskog osiguranja, no i prema tom izvoru gubitak radnih mjesta iznosi vrtoglavih 125 tisuća.

– U svakom slučaju bez posla je u Hrvatskoj u posljednje dvije godine ostala populacija veličine cijeloga jednog većeg grada, primjerice Osijeka. To su velike i zabrinjavajuće brojke – komentira ekonomist Zdenko Babić, docent na katedri socijalne politike Pravnog fakulteta.

U dvije prethodne godine izgubljena su sva novostvorena radna mjesta u sedam "debelih" godina, od 2002. do 2008., kada je hrvatska ekonomija rasla po prosječnoj stopi od pet posto godišnje. S rastom od jedan do dva posto – kakva su najčešća predviđanja za Hrvatsku, nadoknađivanje izgubljenog moglo bi se protegnuti ne na idućih sedam, nego na 14 "mršavih" godina. Stopa evidentirane nezaposlenosti popela se na 18,8 posto, što je jedan od najvećih crnih rekorda u posljednjih sedam godina. U dvije godine broj zaposlenih najviše se smanjio u prerađivačkoj industriji – 67.000, odnosno 21,1 posto, zatim trgovini – 58.000 (22,7 posto) i građevinarstvu – 32.000 (22,2 posto).

Napuhala ih država

– Promatramo li gubitak radnih mjesta po djelatnostima, on je svakako posljedica kriznih, ali i određenih strukturnih kretanja. Gubitak radnih mjesta u sektoru trgovine najvećim je dijelom posljedica kriznih kretanja koja su utjecala na smanjivanje osobne potrošnje u Hrvatskoj – kaže Babić.

Iza pada zaposlenosti u građevinskom sektoru stoji, kaže Babić, "dugoročno neodrživ model rasta" tog sektora, u kojemu je i država ponekad igrala "preaktivnu" ulogu nasuprot prerađivačkoj industriji koju je vlast puštala da se sama bori s nedaćama. Sindikati su, primjerice, čim je kriza krenula i skresane narudžbe izvana, odmah od Vlade tražili da pomogne prerađivačkoj industriji po uzoru na Njemačku, ali hrvatska se vlast u vrijeme najčešće krize grčevito borila za zadržavanje vlastitih pozicija, pa i fotelja, čuvala je visoku javnu potrošnju i pustila industriju da potone.

Parada za izbore

– Ovako znatan pad zaposlenosti posljedica je krize, ali i dugogodišnjega pasivnog pristupa države prema formuliranju konzistentnog modela i prioriteta u industrijskoj politici. U svakom slučaju ovako snažan pad zaposlenosti zabrinjava i traži adekvatne mjere – kaže Babić. Osvježena HDZ-ova vlada, koja je mladog poduzetnika Domagoja Miloševića i ekonomisticu Martinu Dalić zadužila da narodu vrati optimizam i HDZ-u donese izbornu pobjedu, slavodobitno je najavila desetak Vladinih projekata koje će, kažu, vratiti tri do četiri tisuće izgubljenih radnih mjesta.

Opozicija je to odmah doživjela kao izbornu paradu i pokušaj da se prikažu uspješnijima.

– Smatram da Hrvatska ne samo da ima šanse vratiti izgubljena radna mjesta u prerađivačkoj industriji, nego promjenom modela gospodarskog rasta, koji se dosad temeljio na poticanju domaće potražnje inozemnim financiranjem, i formuliranjem konzistentnih prioriteta i uopće konzistentne industrijske politike, može bitno unaprijediti svoju međunarodnu konkurentnost na srednji rok – kaže Babić.

Komentara 43

CR
Crvenokosi
11:29 23.01.2011.

Pitao sam Spanjolca da mo objasni socijalni aspekt takvih hipotekarnih kredita i slusajte sto je rekao.Odrasli ljudi koji krecu u biznis su svjesni rizika i na to moraju biti spremni da ce mozda ostati i bez hipoteke ali ce mozda i zaraditi jos takvih pet hipoteka.Tu je draz biznisa.Kad se desi da netko riskira i ostane bez hipoteke i nema gdje stanovati ne vidim neki problem.Kod nas ako ste se zaposlini nakon izgubljene hipoteke imate dohodak i mozete birati gdje ce te stanovati i placati svoje podstanarstvo.Ako ste nakon gubitka hipoteke ostali nezaposleni a zivjeli ste naprimjer u Madridu tad vam drzava preseljava u socijalni stan ali ne u Madridu nego negdje u Spanjolskoj u rularni dio drzave dok god ste nezaposleni i imate socijalnu skrb.Na takav nacin razvijamo rularne dijelove zemlje i u te krajeve dovodimo nove ideje.Kad se zaposlite tad se opet mozete seliti gdje dog zelite.Zanima me dali su veliki domoljubi Hrvati spremni na takvo nesto ili bi svi zivjeli u Zagrebu i da ih drzava hrani.

RA
Raphael
20:37 23.01.2011.

Jeli ih i bilo?

V4
Vladimir12-4
12:16 23.01.2011.

Cim dalje tim bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije