Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko grčić

'U 7 godina imamo pravo izvući čak 8,3 milijardi eura iz EU-a'

Branko Grčić (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
03.07.2013.
u 16:05

Od ponedjeljka imamo pravi izazov, jer imamo pravo na izvlačenje puno više sredstava, umjesto sadašnjih 140 do 150 milijuna eura godišnje, rekao je Grčić

S ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj su iz strukturnih fondova EU odobrena sredstva vrijedna 103 milijuna eura, za dva projekta – poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku te za sustav odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Poreču. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić podsjetio je na konferenciji za novinstvo kako su sredstva iz strukturnih fondova puno izdašnija u odnosu na IPA-u, odnosno devet puta veća, te će ih moći koristiti sve županije, a ne samo one nerazvijene i sektori poput važnog prerađivačkog i turističkog.

- Od ponedjeljka imamo pravi izazov, jer imamo pravo na izvlačenje puno više sredstava, umjesto sadašnjih 140 do 150 milijuna eura godišnje. Sljedeće godine od 1,1 do 1,6 milijardi eura, a ukupno u sedam godina 8,3 milijardi eura, rekao je Grčić i pozvao sve institucije koje se mogu prijaviti za dobivanje novca da pripreme projekte. EU pokriva dvije trećine vrijednosti projekta, a ostatak naša zemlja. Država trenutačno radi na svojih devet velikih projekata, od kojih su dva ovaj tjedan odobrena, neka su na razmatranju, a neke još u pripremi. Veliki projekti su oni koji prelaze iznos od 50 milijuna eura i njih odobrava Europska komisija, a ostale, ispod te cijene odobrenje imaju na državnoj razini. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je važnost sredstava koji se odobravaju za ruralni razvoj.

Projekt u Poreču obuhvaća četiri uređaja za pročišćavanje kojima će se pokriti 137.000 stanovnika, obnovu i gradnju nove kanalizacije te crpnih stanica. Tako da bi sva kućanstva bila spojena na kanalizaciju i zagađenja mora više ne bi bilo. U Osijeku kroz poboljšanje vodne infrastrukture povećat će se između ostalog stupanj pročišćavanja, obaviti rekonstrukcija i uvesti automatizacija. Radovi bi trajali tri godine.

Do 2018. godine planira se izgraditi 47 sustava odvodnje otpadnih voda, rečeno je.

>>Evo što Hrvati očekuju u prvoj godini članstva u Europskoj uniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije