Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrenuli se međunarodnom tržištu

U 2020. Čateks prihode povećao 175%

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
07.03.2021.
u 14:41

U tekstilnoj industriji u osamnaest godina nestalo je 5000 radnih mjesta, sjever Hrvatske odolijeva krizi

Gotovo 5000 radnih mjesta nestalo je u proteklih osamnaest godina u tekstilnoj industriji, što je čak 57 posto! U toj su branši 2002. godine bile zaposlene 8552 osobe, a 2019. taj je broj pao na 3672 zaposlena, izračunali su u Fini. Za usporedbu, samo je Pamučna industrija Duga Resa krajem 80- ih zapošljavala 4500 radnika.

Najveći ukupni prihodi u tekstilnoj industriji ostvareni su 2007. godine, oko 2,1 milijardu kuna, dok su u 2019. godini iznosili 1,69 milijardi kuna. Najveće ukupne prihode u 2019. godini, oko 282 milijuna kuna, zabilježio je AquafilCRO iz Oroslavja, koji je gotovo sve proizvode plasirao na strana tržišta, najveću dobit razdoblja ostvario je obrt Meditex Roberta Črnjevića iz Zaboka u iznosu od 11,8 milijuna kuna, a najviše zaposlenih ima Čateks iz Čakovca, 248. Čateks, jedna od hrvatskih najstarijih tekstilnih tvornica, osnovana 1874. godine, lani je uspio ostvariti bruto dobit u iznosu od 10,36 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja bila je 9,41 milijun kuna neto, čak 175% više nego godinu prije! Ukupni prihodi tvrtke iznosili su 115,5 milijuna kuna, što je 29% više nego u 2019.

– Na rast prihoda u četvrtom kvartalu, ali i općenito tijekom 2020., utjecao je vrlo velik rast prihoda ostvarenog na inozemnom tržištu. Izvoz je bio pokretač pozitivnog trenda poslovanja u drugoj polovini 2020., kad se tvrtka nakon inicijalnog šoka s početka godine, uvođenjem restriktivnih i za gospodarstvo iznimno teških mjera usred pandemije uzrokovane koronavirusom, uspjela konsolidirati i usmjeriti proizvodnju prema novim potrebama na međunarodnom tržištu – izvijestio je direktor Davor Sabolić.

Rast izvoza temeljio se na znatnom povećanju medicinskog programa, no znatan rast ostvarili su i u prodaji iz programa za kućanstva online distribucijom proizvoda diljem svijeta. Čateks je lani investirao oko sedam milijuna kuna, uglavnom u modernizaciju i optimizaciju infrastrukture, kako bi se smanjila potrošnja energije. Krajem prošle godine tvrtka je dobila odluku o financiranju iz programa Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga za trogodišnji projekt razvoja multifunkcionalne negorive tkanine, na kojem surađuje s Tekstilno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu. Ugovorena je i nova narudžba za opremanje slovenske vojske. Finina analiza pokazala je da je najveća koncentracija tekstilaca na području grada Zagreba, slijede Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije